El vessant social, cada cop més present

En una societat cada cop més diversa, calen nous perfils que gestionin reptes sociodemogràfics i sanitaris cada cop més complexos

Esther Escolán
3 min
El vessant social,  cada cop més present

Salut i educació, amb totes les seves variants, han estat àrees que històricament han concentrat un nombre més alt d’alumnes universitaris. Solen aplegar professions amb un clar vessant social que juguen un rol clau en la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats de la ciutadania, una ciutadania cada cop més diversa i que planteja reptes en termes sanitaris (salut mental, gerontologia, dependència), educatius (inclusió, nous mètodes d’aprenentatge), jurídics, psicosocials, etc.

En aquest marc és on s’ubica el postgrau en Exercici Terapèutic, Prevenció i Readaptació de Lesions de la URV, però també titulacions impartides a la UVIC-UCC, com el màster en Atenció Pal·liativa a Persones amb Malalties Avançades coorganitzat amb l’Institut Català d’Oncologia, i en Atenció Integral i Centrada en la Persona, entre d’altres. Un catàleg que es completa amb la nova càtedra de Salut Mental coorganitzada amb la Fundació Ampans i Althaia, el postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de Conducta en Persones amb Discapacitat Intel·lectual i el màster en Sinologia i Patologia Mamària, dissenyat específicament per a personal d’infermeria.

L’educació com a cursa de fons

En l’àmbit de l’educació la UVIC-UCC també hi té una dilatada experiència. Ho corroboren el màster en Pedagogia Montessori, en Psicomotricitat Educativa o en Neuroeducació. La UAB, al seu torn, impartirà aquest curs per primer cop el màster en Literatura Infantil, Cultura Infantil i Mèdia / Children’s Literature, Childhood Culture and Media Master, així com en Gestió Turística del Patrimoni Cultural i en Recerca en Estudis Internacionals.

Coneixedors que una societat diversa també necessita repensar els fonaments de l’educació, des de l’Abat Oliba-CEU enguany han apostat, tal com assenyala Iván Roa, director de màsters i postgraus de la universitat, “per millorar l’oferta actual de l’àrea amb un màster oficial i un de propi, un postgrau i un curs d’especialització, tot encaminat a donar la possibilitat als alumnes del grau d’educació que obrin camins en les noves disciplines de l’educació”.

L’acció social també té un paper predominant en la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés, de la URL, on s’imparteix formació de tercer grau en àmbits com la infància, l’adolescència i la família; direcció i gestió d’entitats del tercer sector; gerontologia i autonomia personal; cooperació, desenvolupament i acció humanitària; immigració i acció comunitària; inserció laboral i counselling i ètica en la intervenció socioeducativa

L’accessibilitat, pol d’activitat

UIC Barcelona, al seu torn, incorpora el màster en Urgència i Emergències Sanitàries, així com el postgrau en Aprenentatge Actiu i el màster en Advocacia, que ha signat un conveni amb la St John’s University de Nova York, en virtut del qual l’alumnat de la UIC pot cursar durant un any el Master of Laws a la institució nord-americana. L’àrea jurídica també és un els vaixells insígnia de l’Abat Oliba CEU, que l’any passat va implementar la fórmula del doble màster amb títols com Advocacia + Logística i Comerç Internacional, Advocacia + Dret Marítim i Advocacia + Gestió Administrativa.

En l’àmbit de l’arquitectura UIC Barcelona presenta com a novetat el Master’s Degree in Architecture and Design Business Management o el màster en Disseny i Gestió de la resiliència de la ciutat, dues titulacions que van més enllà en la concepció dels espais públics, que també han de posar-se les piles en matèria d’accessibilitat. En aquest sentit, la universitat destaca el postgrau en Accessibilitat i Disseny per a Tothom.

Les Humanitats es reinventen

El debat ciències vs. humanitats (o lletres) ha existit des del principi de la història. Les segones fan referència a l’estudi de disciplines relatives a la literatura, l’art i les ciències humanes i han sabut reinventar-se per aportar la seva particular visió dels fets que passen actualment i els reptes que plantegen. En termes de formació de tercer grau, això es tradueix en titulacions com el màster en Recerca Avançada en Estudis Humanístics, de la URV; en Humanitats Digitals, de la UB, que implica les facultats de Biblioteconomia i Documentació, Geografia i Història i Filosofia; en Gestió Cultural, de la UIC, que ja porta 17 edicions; o el de Filosofia per als Reptes Contemporanis, una de les novetats que presenta la UOC i que dirigirà la filòsofa i assagista catalana Marina Garcés.

stats