Egipte
Especials 02/02/2012

La matança a l'estadi de Port Saïd deriva en una crisi política

Els Germans Musulmans creuen que la "mà invisible" dels militars és darrera la matança

Ara
2 min

BarcelonaLes primeres conseqüències polítiques de la tragèdia d'aquest dimecres a l'estadi futbolístic de Port Saïd, amb un balanç de 74 morts, es comencen a divisar. Els Germans Musulmans, el partit que domina amb una àmplia majoria el nou parlament egipci, sospiten que una "mà invisible" va ser darrere dels disturbis, organitzant-los o, com a mínim, permetent-los.

Segons el partit, així com també les formacions polítiques liberals, aquesta "mà" és la de les forces de seguretat, vinculades directament a l'exmandatari Hosni Mubàrak. Els membres dels cossos de seguretat haurien volgut castigar els seguidors ultres de l'equip Al-Ahli, del Caire, pel seu paper rellevant en les manifestacions contra el règim derrocat.

Policia passiva

Els controls policials al partit que va enfrontar l'Al-Ahli i l'Al-Masri, rivals aferrissats, van ser escassos, tot i la tensió evident entre les dues aficions. Els seguidors de l'equip visitant Al-Ahli, el més important d'Egipte, van dedicar pancartes amb insults als de l'equip local, que va guanyar el partit per 3-1. En acabar el partit, un presumte aficionat de l'Al-Ahli hauria saltat al camp amb una barra de ferro, cosa que hauria dut milers de seguidors de l'Al-Masri a atacar-lo a ell i als jugadors de l'equip.

Això va dur al caos, amb allaus humanes, baralles i linxaments de seguidors de l'equip del Caire. Els membres de la policia –alguns dels quals es compten entre els morts– es van mostrar passius.

Ultres vinculats a les revoltesUltres

Els Germans Musulmans es pregunten per què es va permetre l'entrada a l'estadi de persones armades amb bengales i ganivets. Seguidors de l'Al-Masri van explicar que van detectar "infiltrats" entre els seus seguidors, suposats fans del seu equip als quals no coneixien i que van començar els disturbis.

Les connotacions polítiques van aparèixer de seguida, motivades per la relació entre els hooligans de l'Al-Ahli i les revoltes anti-Mubàrak. Segons van denunciar joves revolucionaris de diversos grups, la Junta Militar vol demostrar que el país es dirigeix cap al caos, en la línia de l'estratègia que seguia Mubàrak quan es proposava com l'única alternativa al desordre.

stats