LA REVOLTA OBLIDADA
Especials 20/04/2012

Màxima alerta a Bahrain davant les protestes per la Fórmula 1

Els activistes pro democràcia convoquen protestes per cridar l'atenció del món sobre els presos polítics. Per al règim sunnita es tracta de donar al món una imatge d'estabilitat

Agències
2 min
Policia antidisturbis a Ras Roman, un barri de Manama / EFE

ManamaEl règim de Bahrain ha intensificat la repressió contra els manifestants pro democràtics, que han demanat el boicot del Gran Premi de Fórmula 1 del cap de setmana. Els corresponsals que cobreixen l'esdeveniment expliquen que creixen els dubtes sobre si la cursa es podrà celebrar finalment diumenge, davant l'escalada de violència. L'any passat la competició es va suspendre després de la mort de 35 manifestants en la repressió policial.

Les entitats de defensa dels drets humans denuncien que des de l'inici de les protestes de demanda de la suspensió del Gran Premi, el 14 d'abril, la policia ha detingut i torturat desenes d'activistes. Dimecres, quatre mecànics de l'equip Force India van haver de fugir quan es van trobar enmig d'una protesta amb còctels Molotov en venir del circuït. Un dels mecànics ja ha tornat a casa.

El Partit Laborista britànic ha demanat oficialment la suspensió del Gran Premi i que els pilots britànics no hi participin.

El moviment pro democràtic contra el règim sunnita dels al-Khalifa va esclatar el febrer del 2011 en el marc de la Primavera Àrab, i la plaça de la Perla va ser l'epicentre de protestes pacífiques. L'acampada va ser esclafada en una intervenció conjunta de l'exèrcit saudita i dels Emirats Àrabs, que va comptar amb el suport del Consell de Països del Golf. Les protestes, però, no s'han aturat, tot i el silenci de la comunitat internacional. Les organitzacions locals de drets humans calculen que almenys hi ha 800 presos polítics de la revolta. El cas d'Abdulhadi al-Khawaja, un activista pres que porta 9 setmanes en vaga de fam, s'ha convertit en un símbol.

La celebració del Premi de Fórmula 1 és una qüestió d'estat, perquè el règim pretén utilitzar-lo com una prova d'estabilitat política i els activistes, com un altaveu per tornar a posar el focus mediàtic en aquesta revolta oblidada.

stats