La biodiversitat, element definitori de les platges metropolitanes

Es dona el tret de sortida a l’estiu metropolità posant en valor la qualitat i la identitat pròpia del litoral

Judit Monclús
3 min
Maquinària per al sanejament, a la imatge de dalt, i senyalització, a la de baix.

Castelldefels“La identitat es troba en la biodiversitat”. És l’eslògan amb què s’ha iniciat oficialment aquest mes de juny la temporada a les platges de la metròpolis barcelonina. Els ciutadans que hi vagin durant l’estiu -i durant la resta de l’any- podran gaudir de 41 platges molt diverses que s’estenen al llarg dels 42 quilòmetres del front marítim metropolità. Aquests espais públics, que també formen part del teixit urbà i que es consideren de primera categoria, han anat augmentant el nombre d’usuaris sobretot gràcies a l’àmplia oferta de serveis. Durant la temporada d’estiu del 2016, les platges metropolitanes van comptabilitzar 10.500.000 usuaris, un augment del 20% respecte als assolits durant la temporada de l’any 2014. “Va haver-hi un moment que la natura era la part del darrere d’on vivíem. La platja l’utilitzàvem justet a l’estiu i en precari perquè no estava en condicions. Aquests anys hem capgirat la situació. Ara és un espai natural amb una biodiversitat que ajuda a enriquir l’ús del territori, però també cal recordar que, a la vegada, és un espai molt sensible. El canvi climàtic fa que sigui un espai molt vulnerable, sobretot pels temporals, cada cop més freqüents i de més intensitat. El projecte Dunes híbrides, però, vol ajudar a pal·liar aquesta vulnerabilitat”, afirmava Ramon Torra, gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) durant la presentació de l’Estiu Metropolità.

Afavorir la biodiversitat

La platja de Castelldefels combina les tres tipologies que aquests espais comparteixen al llarg de la costa metropolitana: és al front marítim de la ciutat -component urbà-, és un espai públic per anar-hi en família pels serveis i la diversitat d’usos que ofereix i, a la vegada, té una destacada extensió de dunes híbrides que han contribuït a la recuperació de la biodiversitat -espai naturalitzat.

Aquestes dunes són les que caracteritzen el litoral sud de l’àrea metropolitana: un relleu de sorra configurat pels sediments arrossegats pel riu Llobregat i per l’acció del vent. Són línies de defensa de la costa que tenen el seu propi escut de defensa: el projecte Dunes híbrides. Fruit de la col·laboració entre l’AMB i el projecte europeu OPERAs, busca el reforç i creació de dunes noves, la plantació d’espècies i l’eliminació de la vegetació invasora. Iniciat el 2014, el projecte és en la cinquena fase, que preveu construir 5.000 metres lineals més de dunes, plantar 7.000 unitats de plantes autòctones i retirar fins a 40 tones de vegetació invasora.

“Tenim cinc quilòmetres de platja que sempre expliquem que són la nostra joia de la corona. Ens alegra que tots plegats, veïns i turistes, posem en valor un espai que és importantíssim”, assenyalava Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels. La implicació i la conscienciació ciutadana amb la protecció que necessiten aquests ecosistemes és molt important. De fet, els darrers mesos, alumnes dels instituts Les Marines, Josep Lluís Sert i Mediterrània han participat en una activitat de conservació de l’espai dunar de la platja de Castelldefels: recuperar, repoblar i protegir les espècies autòctones que l’habiten. En diferents sessions van plantar plantes autòctones com ara el panical i el borró, van procedir a l’extracció de plantes invasores, com ara el Xanthium, i van realitzar un estudi sobre la quantitat de microplàstics que es poden trobar a la sorra de la platja. “Gràcies a aquest projecte hem pogut realitzar una activitat per ajudar que el nostre ecosistema dunar sigui millor per a tota la ciutadania, no només a nivell paisatgístic, sinó també perquè acumula molta biodiversitat i molta sorra que ens defensa contra el canvi climàtic. Aquest ecosistema està constantment pressionat per l’avenç de l’urbanisme i per la pujada el nivell del mar. Hem de protegir-lo entre tots”, explicava Marçal Montes, alumne de quart d’ESO de l’Institut Mediterrània en representació dels seus companys. “El tema central de la nostra actuació és mirar quins són els sistemes i metodologies que hem d’utilitzar per donar estabilitat i continuar tenint aquests espais amb un ús tan intens i que la ciutadania ha fet seus. Cal dir que treballem intensament i tenim projecte per dotar d’estabilitat aquesta costa”, va afegir Torra.

Els usuaris avalen la bona qualitat de les platges
“Recordem el passat com era, veiem el present que tenim i ara no ens encantem perquè volem que el futur pugui ser millor. És un futur de repte que caldrà gestionar perquè, si no ho fem bé, ens atraparà”, advertia Tomàs Molina, meteoròleg de Televisió de Catalunya, durant la presentació de l’Estiu Metropolità. Molina va voler fer memòria de l’evolució de les platges i de la seva imatge al llarg dels darrers trenta anys, des de l’època que no tenien serveis per als usuaris fins que es va dotar de “sentit comú” la seva gestió. “Ens hem fet més conscients de la realitat que tenim al voltant, som més capaços, i ajuntem el coneixement dels tècnics, la capacitat de les persones que hi treballen i hi dediquen moltes hores i la necessitat d’explicar-ho a través dels mitjans de comunicació”, assenyalava també Molina.
Des del 1998, l’equip de platges de l’AMB s’encarrega del manteniment del litoral a través d’una gestió integral, que es basa en el respecte i el coneixement i que ha dotat aquests espais naturals metropolitans d’identitat pròpia i, per tant, n’ha potenciat les particularitats. De fet, els ciutadans han valorat aquests aspectes amb un 7,8 sobre 10 de puntuació -la més alta dels últims 12 anys- i un índex de satisfacció del 110%, també el més alt fins al moment. La tranquil·litat, l’accés, el paisatge, l’entorn, la informació, les dutxes i la senyalització han estat els aspectes que han obtingut més bona nota.

stats