La reinserció laboral a la metròpolis, objectiu de les polítiques socials de l’AMB

Promoure la formació i fomentar l’economia solidària, reptes per a la pròxima convocatòria

Judit Monclús
4 min
Nil Plana i Juan Antonio Pérez Soria són dos dels beneficiats dels plans de suport de l’AMB a les polítiques municipals d’ocupació. Plana, de 25 anys, treballa a Datumize Company, a Viladecans, i Pérez Soria, de 31, a l’Ajuntament de Sant Boi.

“Acabava d’estudiar el cicle formatiu de grau superior en desenvolupament d’aplicacions multiplataforma, estava acabant el projecte final i m’havia apuntat al servei d’ocupació per si sortia alguna cosa per a l’estiu. Però vaig entrar al programa de col·laboració amb empreses del pla d’ocupació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i em vaig convertir en el primer empleat de Datumize Company”, explica Nil Plana. Té 25 anys i està satisfet d’haver crescut amb l’empresa que va confiar en ell des del començament. “Al principi, només érem el meu cap i jo en un despatx molt petit de Viladecans. Ara ja som 15 persones”, afegeix. Plana va ser un dels beneficiaris del Pla Metropolità de Suport a les Polítiques Socials Municipals de l’AMB, en el vessant centrat a impulsar els plans d’ocupació, la promoció de l’autoocupació i l’emprenedoria. En el seu cas, el sou dels sis primers mesos va sorgir del programa de l’AMB. Els sis següents van ser un compromís de l’empresa en participar en aquest pla. “El programa facilita que una empresa petita que està començant et contracti amb poc cost. També t’assegura que podràs estar durant un temps a la primera feina, almenys en el meu cas. Jo hi segueixo treballant més enllà de l’any que m’hi havia d’estar en un principi. A mi m’ha anat molt bé perquè he crescut professionalment, i a l’empresa, també”, assenyala Plana.

La segona edició del Pla Metropolità de Suport a les Polítiques Socials Municipals per al període 2016-2019 està dotat amb un total de 30 milions d’euros, que han d’ajudar a impulsar polítiques de cohesió social i a reduir les desigualtats. La voluntat és prioritzar el suport econòmic als programes municipals que impulsin iniciatives que puguin generar ocupació directa al territori, a més de reforçar les xarxes locals d’ocupació i fer que millorin les condicions d’ocupabilitat de la població aturada. Està dirigit especialment a col·lectius amb més dificultats per trobar feina, com els joves, les dones, els aturats de llarga durada i les famílies que tenen tots els integrants a l’atur. La distribució per municipis de l’import del Pla s’ha fet amb dos criteris: l’índex d’atur ponderat per població i la renda familiar disponible per habitant. L’ajuda atorgada per l’AMB suposa el 80% del cost total de cada projecte, mentre que el 20% restant l’aporta l’ajuntament que n’és beneficiari.

Formació i continuïtat

La segona edició del Pla de l’AMB per crear ocupació a la metròpolis s’articula al voltant de dues convocatòries (2016-2017 i 2018-2019). L’estimació al final de la primera convocatòria és que, de les 1.642 persones que s’hauran ocupat, el 65% ho hagin fet a través de plans d’ocupació, el 20% amb l’autoocupació i el 15% a través del programa de suport a les empreses. En el pròxim període, que s’activarà el 2018 i al qual es destinaran quinze milions d’euros, l’AMB vol mirar d’enfortir l’autoocupació i la línia de suport a l’emprenedor des de la perspectiva de l’autonomia i de la independència municipal. “L’evolució econòmica no està repercutint ni en la qualitat de l’ocupació ni arriba als sectors més vulnerables. El nostre programa es manté vigent perquè no s’estan resolent els problemes d’origen”, assenyala Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB. En aquest sentit, des de l’organisme metropolità es volen fer esforços per buscar “solucions no pal·liatives” que no apuntin només a l’emergència, sinó a una inserció de caràcter més estable.

Un dels reptes plantejats per l’AMB és el de treballar amb més profunditat la formació i les habilitats professionals perquè les persones que s’incorporin a un pla d’ocupació puguin tenir després més possibilitats de retornar al mercat de treball. És el cas de Juan Antonio Pérez Soria, de 31 anys, que va realitzar un pla d’ocupació de l’AMB. Després dels sis mesos, el seu cap li va tornar a trucar quan hi va haver una vacant lliure a l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat. “Abans havia fet un altre pla d’ocupació que em van servir com a primera presa de contacte amb l’administració pública. Em van tornar a avisar perquè ja havia fet el procés selectiu, havia agradat i havia sigut eficient”, afirma. Pérez, que actualment treballa amb un contracte d’interinatge, assenyala que els plans d’ocupació serveixen per agafar experiència però que cal potenciar el fet que després puguin tenir una continuïtat més enllà del període previst a l’hora de realitzar-los. “Els caps perden molt de temps formant-te i ensenyant-te perquè després tot aquest coneixement s’acabi perdent. Aprens moltíssim. En aquest cas, he tingut sort de poder-me quedar”, assenyala.

Per a la nova convocatòria, l’AMB obre una nova línia que ha batejat amb el nom de projectes singulars. “Volem impulsar unes línies en les quals es pugui innovar en processos d’inserció, ja sigui buscant noves ocupacions o projectes d’economia més col·laborativa”, argumenten des de l’ens metropolità. A tall d’exemple, les ONG i el conjunt del tercer sector passaran a ser considerats empreses perquè també puguin optar a formar part de les que s’integren al pla metropolità de creació d’ocupació. “Animarem els ajuntaments a buscar projectes d’autoocupació vinculats a energies renovables, temes de sostenibilitat, etc. Volem estimular l’economia social i l’economia col·laborativa i solidària”.

stats