Microfinances
Especials 29/06/2022

Microfinances i impacte social, una aliança amb futur

MicroBank participa en la conferència anual de l’EMN

Caixabank
2 min
Els ponents durant la dinovena edició de l'EMN

Les microfinances viuen un moment crucial. La complexitat de l'escenari postpandèmia, la incertesa economicosocial a escala internacional per la guerra a Ucraïna i les cada vegada més grans possibilitats que brinden les noves tecnologies fan que les microfinances estiguin cridades a desenvolupar un paper essencial en pro de la inclusió financera. Aquesta és una de les principals conclusions sorgides de la recent celebració de la 19 conferència anual de l'European Microfinance Network, l'esdeveniment internacional de referència sobre les microfinances, que va tenir lloc a Brussel·les i que va comptar amb la participació de les institucions i empreses de més alt nivell del sector de la inclusió financera i les microfinances.

Les diferents sessions van posar novament de relleu que microfinances i impacte social van lligades. Durant les conferències, es va constatar que les empreses i els professionals de la inclusió financera poden prestar una gran contribució al canvi social que s'apropa i que passa per menys treball assalariat i més autoocupació, a més de per la imperiosa necessitat de tenir en compte a tots els col·lectius vulnerables, per un costat, i els desafiaments que porta amb ell la crisi climàtica, per l'altre.

MicroBank, el banc social de CaixaBank i referent europeu en microfinances, va ser una de les entitats convidades a compartir les seves reflexions en la conferència anual de l'European Microfinance Network. Durant la seva intervenció, Fermí Capel, director d'àrea de Negoci de MicroBank, va voler posar en valor la generació de convenis de col·laboració amb entitats i institucions d'àmbit social amb l'objectiu d'identificar projectes susceptibles de generar oportunitats de treball i contribuir al teixit productiu d'un territori. I és que en la concessió de microcrèdits per part de MicroBank hi col·laboren de manera activa 270 entitats a tot Espanya que aporten coneixement de les persones destinatàries dels préstecs, a més d'assessorar i fer un seguiment dels projectes. Així mateix, MicroBank compta amb el suport de les principals institucions europees dedicades al foment de l'emprenedoria i les microfinances: el Fons Europeu d'Inversions (FEI), el Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa (CEB) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI). Gràcies a aquest model de col·laboració i a l'acció conjunta de totes les parts, l'impacte social assolit és molt rellevant. Traduït en xifres, l'activitat vinculada a microcrèdits orientats a negocis de MicroBank va propiciar la generació de 17.007 llocs de treball directes, es van iniciar 6.672 negocis, que al seu torn van contribuir amb 3.595 milions d'euros a l'economia espanyola, dels quals 1.781 milions d'euros de manera directa i 1.813 milions d'euros de forma indirecta i induïda. L'import global equival al 0,3% del PIB espanyol. “Sens dubte les microfinances canvien vides”, va assenyalar Cristina González Viu, directora general de MicroBank, qui va defensar el paper de les microfinances com a contribuïdores de riquesa i benestar en el territori i va subratllar el màxim compromís de MicroBank en la consecució d'aquests objectius.

stats