Síria
Especials 07/04/2012

Els opositors denuncien 110 nous morts a Síria, a tres dies del límit per aplicar l'alto el foc

La repressió del règim ha deixat 110 morts a diversos punts del país aquest dissabte, segons els activistes. Només falten tres dies per a l'inici de l'aplicació del pla de pau de Kofi Annan, que Al-Assad va acceptar

Efe
2 min
Diverses persones carreguen els cossos d'homes que, segons els activistes, van estat assassinats dijous per l'exèrcit a Taftanaz, prop d'Idlib. / SHAAM NEWS NETWORK / HANDOUT / REUTERS

El CaireAlmenys 110 persones, entre les quals hi ha cinc menors i vuit dones, han mort aquest dissabte per la repressió del règim de Baixar al-Assad en diversos punts de Síria, malgrat la visita d'un equip d'observadors de l'ONU, segons els opositors Comitès de Coordinació Local.

El grup ha destacat que almenys 57 persones han perdut la vida a la província de Hama, la majoria a la localitat de Latmaneh, en "una matança" comesa per les forces governamentals. El portaveu dels Comitès, Emad Hosari, membre del Consell Nacional Sirià, la principal agrupació opositora, ha afirmat que almenys 41 persones han mort a Latmaneh "pel fort bombardeig de l'artilleria" del règim.

Després del bombardeig, que ha causat l'enfonsament de diversos habitatges amb els habitants a dins, grups de 'xabiha' –milicians armats pro Assad– han entrat a la localitat. Els Comitès han comunicat que almenys 20 persones han mort a Homs (centre), la majoria al barri de Dir Baalbe, tretze a la perifèria d'Alep (nord), una a Daraa (sud) i una altra a Duma, a prop de Damasc.

Mentrestant, la ciutat de Rastan, a la província de Homs, és avui escenari de violents enfrontaments entre les forces armades i l'opositor Exèrcit Sirià Lliure (ELS), segons ha revelat el seu número dos, Malek Kurdi. Des de Turquia, Kurdi ha afirmat en una entrevista telefònica que els soldats desertors estan repel·lint els intents de l'exèrcit sirià d'irrompre a Rastan, ciutat que ataca amb artilleria. Aquestes informacions no han pogut ser verificades de manera independent per les restriccions imposades pel règim als periodistes.

El termini de Kofi Annan "legitima" la continuació dels crims

Tot plegat, "en el marc de la gran campanya desenvolupada actualment pel règim per guanyar temps i definir la situació abans del 10 d'abril", considera Kurdi, que ha destacat que Damasc "creu que el nou termini atorgat pel Consell de Seguretat li dóna legitimitat per continuar amb els seus crims".

Aquest divendres, 52 persones van morir a Síria, la majoria a Homs, en un nou divendres de protestes, segons l'últim recompte dels Comitès. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va condemnar ahir la repressió i va advertir Damasc que el termini acordat per al cessament total d'hostilitats "no és una excusa per seguir amb les massacres".

Segons el pla de pau de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, que el govern del president sirià, Baixar al-Assad, s'ha compromès a complir, la fi total de les hostilitats té com a termini límit les 7.00 hores –hora catalana– del proper 12 d'abril.

L'ONU ha enviat un equip d'observadors a Síria per analitzar amb les autoritats el futur desplegament d'una missió militar de supervisió i seguiment de l'aplicació del pla de pau de sis punts d'Annan.

stats