Microsites MWC 2016 22/02/2016

Zuckerberg renya les grans operadores

El creador de Facebook critica la fixació pel 5G quan més de la meitat del planeta no té internet

Júlia Manresa
4 min
Mark Zuckerberg al Mobile World Congress

L'Hospitalet de LlobregatJa fa tres anys que Zuckerberg puja a l’escenari principal del Mobile World Congress de Barcelona, la gran festa de les operadores de telefonia, amb l’objectiu de convèncer aquestes empreses que l’ajudin a portar internet als llocs on encara no hi ha connexió. La primera vegada, el fundador de Facebook buscava aliats que es volguessin acollir al seu projecte filantròpic; la segona, els va intentar seduir plantejant el projecte com una oportunitat d’ampliar el negoci. A la tercera visita, celebrada ahir, va elevar el to.

Mentre que les grans operadores de telefonia acceleren el ritme per fer arribar la connexió 5G, i la Unió Europea anuncia una inversió de 700 milions fins al 2020 en aquesta direcció, el creador de la xarxa social més exitosa del món no va tenir cap problema a retreure’ls que aquests esforços haurien d’anar en una altra direcció. “Seria possible que aquesta indústria continués creixent duplicant la rapidesa de connexió a la gent rica, però tothom arreu del món hauria de tenir accés a internet”, va dir amb contundència el nord-americà en la seva intervenció al MWC.

Internet.org, ara també conegut com a Free Basics, és el projecte amb el qual Facebook vol fer arribar la xarxa als 4.000 milions de persones que encara no en tenen. Un dels últims projectes amb què pretén aconseguir-ho és la utilització de drons. Zuckerberg va avançar ahir que abans que s’acabi l’any la seva companyia haurà posat en marxa el projecte pilot d’un dron de grans dimensions i amb plaques solars que és capaç de volar entre tres i sis mesos i fer arribar així l’internet a zones remotes. A més, també va assegurar que llançaran el primer satèl·lit a l’Àfrica amb el mateix objectiu. Per al jove empresari nord-americà aquesta és una necessitat clau per al desenvolupament global i per això “no entén com el 2016 encara es dóna aquesta situació”.

Escapar-se de la regulació

Així doncs, Zuckerberg va endurir el seu discurs contra les operadores. Però al cap i a la fi són elles les que possibiliten que milers de persones puguin accedir a Facebook. Habitualment són els directius d’empreses com Telefónica o Vodafone els que critiquen Facebook i els altres gegants d’internet per no tenir les mateixes regles del joc que elles. De fet, el fundador de Facebook va defensar el seu negoci el mateix dia que el president de Telefónica, César Alierta, havia tornat a reclamar -també des del MWC- la necessitat d’establir un escenari igual per a tots els actors de l’ecosistema digital i complir amb la premissa de l’espai digital: “El mateix servei, les mateixes normes i la mateixa protecció”.

Les grans operadores, amb Alierta al capdavant, són reticents a la neutralitat de xarxa, ja que això comporta que grans serveis online com Facebook o Google, que acaparen un pes molt important del tràfic total, ocupin les seves xarxes sense pagar res i sense estar sotmeses a les mateixes lleis i impostos que les operadores.

En aquest sentit, Zuckerberg primer va voler ser prudent i va afirmar que la seva relació amb les operadores era bona, però no va trigar gaire a admetre: “No construïm torres ni instal·lem xarxa, no és el mateix model de negoci. Els usuaris no paguen per fer servir Facebook, paguen per les dades que consumeixen per accedir-hi, per tant no podem tenir la mateixa regulació”.

Hi ha suspicàcies per l’obsessió de Zuckerberg per portar internet a tot el món (la seva idea és que els nous usuaris accedissin a la xarxa de manera gratuïta, però a través de Facebook) però el fundador de Facebook assegura que no hi ha voluntat de fer negoci: “No volem fer diners com a proveïdors d’internet, un cop tothom té internet el nostre model de negoci ja funciona”, va dir.

Per a més vídeo cal el 5G

Però malgrat els seus esforços per defensar un projecte solidari i lliure d’interessos econòmics, els ingressos actuals de Facebook i els seus nous projectes també depenen de la qualitat i la velocitat d’accés a la xarxa. Tot i que Zuckerberg critiqui la carrera per desplegar el 5G, ell també en va defensar la necessitat. “Cada dia es miren centenars d’hores de vídeo a Facebook, aquest és el gran futur en el consum de continguts a la xarxa, juntament amb la realitat virtual”, va predir. Però per poder-ho aconseguir és imprescindible una connexió 5G eficient. “Tots dos objectius són importants”, va haver de reconèixer.

A més del vídeo, l’altra gran aposta de Facebook és la intel·ligència artificial i Zuckerberg no va poder evitar respondre sobre l’estat del majordom virtual, un assistent d’intel·ligència artificial que encara ha de néixer. Zuckerberg va fer-ne broma i va dir que encara faltaven anys per poder estalviar-se les feines més bàsiques de la llar, però va reconèixer que els avenços en aquesta direcció són claus per al futur dels negocis digitals. “La intel·ligència artificial és molt poderosa per al reconeixement de tendències de mercat entre els usuaris i això ens pot estalviar molta feina i fins i tot pot salvar moltes vides”.

stats