Especials Nits d'estiu 11/06/2021

Tornen les grans cites musicals estiuenques

Els grans festivals musicals d’estiu tornen a posar-se en marxa en un intent de tornar a una normalitat marcada per les mesures de seguretat d’una pandèmia que mostra clars indicis de baixada

5 min
Imatge aèria de les instal·lacions del festival de Cap Roig
El duet Amaral són un dels caps de cartell del Cruïlla.

CRUÏLLA

Els dies 8, 9 i 10 de juliol el Festival Cruïlla aterra al Parc del Fòrum de Barcelona. Amb la tutela de la Fundació de Lluita Contra la Sida i Malalties Infeccioses i el vistiplau de les conselleries de Salut, Cultura i Interior com en el cas d’altres festivals –el Canet Rock, per exemple–, es podrà gaudir de l’esdeveniment sense limitació de moviments ni distància física, això sí, amb mascareta i prèvia obtenció d’un resultat negatiu al test d’antígens que es farà cada dia a tots els assistents al festival –artistes, treballadors, públic i periodistes–. “El Cruïlla es farà amb supervisió dels científics que van treballar al concert del Sant Jordi i en coordinació amb totes les administracions públiques per garantir la seguretat de tots els assistents amb l'ambició d'acostar l'experiència als festivals precovid", explica Jordi Herreruela, director del festival.

El grup madrileny Izal.

Els madrilenys Izal, el duo Amaral, Carolina Durante, la cantautora Ana Tijoux i Tom Walker són alguns dels caps de cartell del festival, que també ha anunciat els concerts de Leiva, que actuarà per primera vegada al Cruïlla en el que serà el seu únic concert d'aquest estiu; Senyor Oca, un dels grans noms del rap en català, i el col·lectiu Rolling Vibes. A més, l’entrada al festival permetrà gaudir també del bon humor que s’instal·larà sobre l’escenari del Cruïlla Comedy. Els dies 9 i 10 de juliol hi desfilaran un ampli ventall d’humoristes, com Ignatius Farray, Eva Soriano, Iggy Rubín, Valeria Ros, Adri Romeo i Charlie Pee.

L'aragonès Javier Ibarra, Kase.o, un dels rapers referents en llengua castellana, també figura al cartell del Cruïlla.

CASTELL DE PERALADA

“Peralada és compromís amb els artistes i el públic, és un espai de confluència de les arts, i és també l’escenari on habiten les emocions”, diu Oriol Aguilà, director del Festival Castell de Peralada. El Festival Castell de Peralada celebra aquest any el 35è aniversari també amb moltes ganes de retrobar-se de manera presencial amb el públic, del 16 de juliol a l’1 d’agost. L’espectacle inaugural anirà a càrrec del Béjart Ballet Lausanne, que sota la direcció artística de Gil Roman portarà a escena Ballet for life o le presbytère, un ballet creat per Maurice Béjart inspirat en les figures de Freddie Mercury i Jorge Donn. “És un homenatge als que han quedat enrere en moments tan durs com els que hem viscut, però també un cant a la vida i a continuar endavant”, explica Aguilà.

El Castell de Peralada amb el cotxe del llac en primer terme.

Alguns dels imperdibles d’aquesta edició, segons Aguilà, venen de dos dels teatres lírics més importants a nivell internacional i amb una gran proximitat afectiva amb Peralada. La companyia del Teatro Real de Madrid porta el 25 de juliol Tosca, de Puccini, a l’auditori. Serà en versió concert i sota la batuta de l’italià Nicola Luisotti, que guiarà les veus de Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann i Carlos Álvarez en els rols principals. D'altra banda, el tenor Javier Camarena clausurarà l’edició amb un concert líric amb música de Delibes, Bizet, Donizetti, Mozart i Puccini, i acompanyat per les bases estables del Gran Teatre del Liceu. Però Peralada no és només lírica: el cantant i compositor Rufus Wainwright hi actuarà en solitari la nit del 24 de juliol, i Sílvia Pérez Cruz ho farà la del 31 amb Farsa (género imposible) acompanyada pel ballarí Andrés Corchero.

CAP ROIG

Després d’un any d’aturada, la 21a edició del Festival de Cap Roig també torna a reunir les principals estrelles del moment, del 23 de juliol al 21 d’agost. "Tenim moltes ganes de començar aquesta nova edició després de la pausa inesperada de l’any passat. Tornem amb més força que mai en un any molt difícil i complicat, reunint un cop més a grandíssimes estrelles en un cartell amb 22 concerts extraordinaris. Continuem amb l’eclecticisme que ens caracteritza per arribar al màxim nombre de públic possible”, explica Juli Guiu, president del Grup Clipper’s i director del Festival de Cap Roig.

L’eclecticisme de la cita es tradueix en un cartell que comparteixen noms tan destacats com Ara Malikian, Passenger, Antonio Orozco, Estopa, Hombres G, David Bisbal, Morat, Love of Lesbian, Aitana, Sopa de Cabra, Els Amics de les Arts i Blaumut, entre d’altres. A més, El Pot Petit i el Mag Lari seran els protagonistes de les nits de Cap Roig Mini, i el concert solidari del festival anirà a càrrec de la bailaora Sara Baras. Els beneficis de la seva actuació aniran destinats a projectes de Càritas que ofereixen suport socioeducatiu a infants en risc d'exclusió social.

El 'village' i l'escenari de les instal·lacions de Porta Ferrada

PORTA FERRADA

Sant Feliu de Guíxols ja ho té tot a punt per rebre la 59a edició del Festival de Porta Ferrada, que l’any passat no va aturar la seva activitat malgrat que va funcionar en un format molt reduït i que enguany es prepara per a una desitjada tornada a la normalitat de cara a l’estiu que ve, quan bufarà les espelmes de l’edició 60. “Tindrem una programació molt transversal per a un públic amb interessos diversos i perquè pugui gaudir de grans espectacles de música en viu”, explica Albert Mallol, director artístic del festival, que presenta gairebé 50 concerts en aquesta edició.

El Porta Ferrada comptarà amb tres exclusives de pes com són la presentació d'Inacustico de Zucchero el 16 de juliol, l’actuació de Ben Harper en el que serà el seu únic concert a Catalunya aquest estiu el 23 de juliol, i la dels Kool & The Gang el 13 d’agost. Els tres concerts se celebraran al Guíxols Arena, que per qüestions d’aforament aglutina la major part d’actuacions d’un festival que transcorre en diferents espais del municipi. En aquesta edició, el Porta Ferrada també enceta el cicle Delicatessen, una sèrie de concerts aperitiu dedicats a les noves veus femenines i protagonitzats per Núria Graham, Renaldo & Clara, Joina i Maria Jaume, entre d’altres. Les actuacions tindran lloc als nous escenaris a l’aire lliure Las Vegas i Nomo Nàutic.

El festival també torna enguany a la plaça de l'Abadia en una iniciativa engegada l’any passat amb una programació que inclou concerts de Folkestral, Quartet Brossa & Friends, Olvido Lanza, Carles Font i Northern Cellos, i manté l’escenari del Village com una capsa de sorpreses per la qual hi passaran músics d’alta volada.

Una de les novetats més destacades del Porta Ferrada és la creació del Salat, que agafa el relleu del Singlot i que de la mà de The Project i MPC tindrà l'humor com a fil conductor. “Ens hem adonat que la gent necessita riure, que quan va a veure un espectacle de teatre en surt sanejada, és com una teràpia. Anar a veure un espectacle d’humor hauria de ser una prescripció mèdica”, diu Anna Portomeñe, directora artística del Salat. Les seves activitats se succeiran en espais com el Guíxols Arena, el Teatre Auditori Municipal i la plaça del Mercat, i abastarà diferent tipus d’humor per arribar a tots els públics. El cartell inclou noms com els de Santiago Segura, Flo i José Mota, Carles Sans, Martita de Graná i les presentadores de L’apocalipsi de Catalunya Ràdio, Elisenda Carod, Elisenda Pineda i Charlie Pee.

stats