MÓN
Especials 18/03/2011

El Japó eleva fins a 5 el nivell de l'emergència a Fukushima

Els nivells de radiació a la central han baixat després d'abocar aigua als reactors. Els camions cisterna repeteixen avui l'operació mentre continuen els intents per reactivar el sistema elèctric de refrigeració amb corrent de l'exterior

Redacció
2 min
La central nuclear de Fukushima està molt danyada / REUTERS

BarcelonaEl Japó ha elevat la gravetat de l'accident de Fukushima al nivell 5 sobre 7 de l'escala internacional nuclear i de successos radiològics (INES, en les sigles angleses). Fins ara, l'agència nipona de seguretat nuclear tenia l'accident catalogat com a nivell 4. El director de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), el japonès Yukiya Amano, ha arribat avui a Tòquio per seguir de prop la crisi i demanar informació de primera mà. L'augment al nivell 5 significa que les autoritats nipones consideren que l'accident tindrà "conseqüències de gran abast", mentre que fins ara, el definien com un accident "amb conseqüències d'abast local".

Per recordar l'accident, del qual avui es compleix una setmana, els parlamentaris, els senadors, els membres dels governs locals i els equips d'emergència que encara busquen supervivents han guardat un minut de silenci coincidint amb el moment exacte en què fa set dies la terra va tremolar. La policia ha augmentat avui fins als 17.230 el nombre de víctimes. Aquesta xifra inclou els 6.911 morts confirmats fins ara i els 10.319 desapareguts de qui encara no es tenen notícies. Segons han reconegut les autoritats del país, aquesta ha estat la tragèdia més gran registrada al Japó en els últims 140 anys.

Mentrestant, els nivells de radiació al voltant de la central han baixat, d'acord amb la informació del govern japonès, després que els mateixos operaris de la planta, acompanyats de personal militar i equips d'emergència, hagin abocat 64 tones d'aigua, des d'helicòpters i amb canons, als reactors danyats, per tal de refredar-los, en una operació sense precedents. L'operació s'ha reprès aquest divendres amb diversos camions cisterna que treballen a l'entorn del reactor 3, el més danyat després del terratrèmol de fa tot just una setmana. Alhora, els tècnics del complex continuen amb els intents per reactivar l'energia elèctrica amb cables externs i poder engegar, gràcies a això, el sistema de refrigeració de la central.

Set camions de l'exèrcit nipó treballen a hores d'ara a prop de la unitat 3 de Fukushima. Els militars s'hi apropen en torns de menys de deu minuts per tal de no estar exposats durant molta estona als alts nivells de radiació. S'hi està ruixant aigua, en total unes 50 tones, segons la televisió pública NHK. L'aigua té l'objectiu d'omplir la piscina on s'emmagatzema el combustible i impedir-ne d'aquesta manera el sobreescalfament. Malgrat que les operacions d'ahir van tenir èxit i van aconseguir introduir líquid a la piscina de refrigeració, els responsables de la central consideren que el nivell és massa baix encara i que existeix la possibilitat d'una pujada de temperatures.



El ministre portaveu, Yukio Edano, ha dit que no hi ha "informació definitiva" sobre la situació, però s'ha mostrat optimista en recordar que ahir van elevar-se columnes de vapor, mostra clara que l'aigua va entrar al reactor. Els bombers també estan col·laborant en les tasques que intenten evitar un accident més greu. Un equip s'ha dirigit avui mateix a Fukushima amb una trentena de camions amb dipòsit que ajudaran en els esforços per controlar la temperatura dels sis reactors de la central.

stats