Especials 22/10/2012

Els 5 temes de política exterior que monopolitzaran l'últim debat entre Obama i Romney

Els dos candidats a la presidència dels Estats Units es veuran les cares per última vegada la matinada de dimarts a la Universitat de Lynn, a Florida, dues setmanes abans de les eleccions i en un moment en què els dos candidats estan empatats en intenció de vot

Anna Solé
3 min
Simulacre de l'últim debat presidencial entre Barack Obama i Mitt Romney a la Universitat de Lynn, Florida. EFE

BarcelonaEl president d'Estats Units i candidat a la reelecció, Barack Obama, i el seu rival republicà, Mitt Romney, estan empatats amb un 47% en intenció de vot, quan falten només dues setmanes per a les eleccions, el 6 de novembre. Aquest dilluns a la nit tindrà lloc el tercer i últim debat entre els candidats, abans de la celebració dels comicis, i el tema central serà la política exterior. Després de les bromes entre els dos candidats en un sopar benèfic a Nova York, es podrà observar si Obama opta per mostrar-se més passiu com en el primer o bé més actiu i enèrgic com en el segon i si Romney continua sense tastar l'alcohol per preparar-se el debat.

Les qüestions que es tractaran aquesta nit a la Universitat de Lynn, a Florida, en el debat presidencial, han agafat un interès global i segons sembla tothom estarà pendent de les paraules dels dos candidats.

Els 5 temes que hi ha sobre la taula:

L'Iran

Segons el 'New York Times', que ha citat funcionaris del govern d'Obama, per primera vegada els Estats Units i l'Iran han accedit a crear un diàleg per parlar del programa nuclear de Teheran. Tot i aquest anunci del 'New York Times', la Casa Blanca nega qualsevol tipus d'acord amb l'Iran per parlar de les qüestions nuclears del país. El règim dels aiatol·làs, igual que la Casa Blanca, també nega qualsevol opció bilateral de diàleg. Per la seva banda, Romney, amb certa fama de bel·ligerant, declina posicionar-se sobre la possibilitat de diàleg amb l'Iran al voltant del programa nuclear.

L'Afganistan

Barack Obama va aconseguir retirar les tropes de l'Iran i va augmentar les tropes a l'Afganistan. Per a l'Afganistan Obama tenia pensat retirar les tropes progressivament, de manera que les forces locals n'assumissin l'odre i s'encarreguessin de la seguretat del país. Però no ha resultat: una cinquantena de soldats de l'OTAN han mort en mans de tropes afganeses. Romney encara defensa no haver parlat durant tota la campanya sobre la guerra d'Afganistan.

La Xina

Obama ha buscat amb la Xina una relació de cooperació basada en una aproximació sobretot conciliadora, però ha fustigat Pequín per una suposada manipulació de la seva moneda i pràctiques comercials injustes. El candidat demòcrata creu que la Xina pot ser una gran fortalesa per a la comunitat de nacions però està preocupat perquè, d'una banda, ha pres molts llocs de treball a causa de la mà d'obra barata i, de l'altra, per la seva creixent influència geopolítica. És per aquest motiu que ha preparat incrementar la presència marítima dels Estats Units a la regió. Romney, per la seva banda, creu que s'ha de fer front a la Xina. El candidat republicà vol establir una gran capacitat militar al Pacífic, crear una cooperació profunda amb l'Índia i altres aliats regionals, defensar fortament els drets humans i pressionar la Xina perquè canviï les polítiques comercials. El candidat republicà considera que s'ha de comercialitzar a través de regles ben estrictes.

Pròxim Orient: Palestina i Israel

El punt fort de Romney no és pas el Pròxim Orient. En una visita a Jerusalem aquest estiu, el candidat republicà va dir que els palestins eren una cultura inferior a la jueva. A més a més, al setembre es va fer públic un vídeo sobre Romney en què deia que un acord o diàleg entre les dues parts era impossible. Tot i aquestes declaracions, el candidat republicà s'ha compromès a trobar una solució entre els dos estats. Per Obama tampoc són flors i violes, les negociacions entre Palestina i Israel, ja que han estat un dels fracassos més importants en política exterior de l'actual president dels Estats Units. La Casa Blanca ha estat incapaç d'aturar al govern de Tel Aviv perquè finalitzés la construcció d'assentaments en territoris ocupats. L'aspirant a la reelecció havia promès als palestins dignitat i un estat propi, però després els Estats Units va anunciar el veto al reconeixement de l'Estat palestí a l'ONU.

La Primavera Àrab: Síria

Romney també ha criticat la mala gestió del govern d'Obama en la Primavera Àrab i els recents atacs a les ambaixades nord-americanes de Líbia. Romney afirma que vol restaurar el lideratge dels Estats Units a la regió i al món. Ha afirmat que també vol donar suport als grups que impulsin democràcia. A més a més, diu, sobre la guerra a Síria, que si fos president es coordinaria amb els aliats per al subministrament d'armes a l'oposició siriana perquè poguessin derrotar el règim de Baixar al-Assad. Romney ha titllat Obama de "massa cautelós" respecte al conflicte. El demòcrata, per la seva banda, ha donat suport a les fortes sancions que s'han imposat al règim d'Al-Assad perquè deixi el poder i aturi la guerra civil que s'està duent a terme al país.

stats