Especials 02/06/2012

“El nostre objectiu és treballar més conjuntament amb el Tercer Sector”

Durant el mes de maig Barcelona ha acollit un gran nombre d'entitats solidàries, que impulsen accions per recaptar fons i sensibilitzar la població dels problemes a què hem de fer front i amb què treballen les entitats del Tercer Sector, és a dir, les associacions civils, fundacions, cooperatives, clubs de barris, col·legis professionals i un llarg etcètera d'associacions no lucratives. L'Ajuntament de Barcelona vol donar suport a aquestes entitats a l'hora de dur a terme polítiques socials.

4 min
Maite Fandos

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Durant el mes de maig Barcelona ha acollit un gran nombre d'entitats solidàries, que impulsen accions per recaptar fons i sensibilitzar la població dels problemes a què hem de fer front i amb què treballen les entitats del Tercer Sector, és a dir, les associacions civils, fundacions, cooperatives, clubs de barris, col·legis professionals i un llarg etcètera d'associacions no lucratives. L'Ajuntament de Barcelona vol donar suport a aquestes entitats a l'hora de dur a terme polítiques socials.

En quins projectes es concreta, aquest suport?

Actualment a Barcelona les entitats del Tercer Sector funcionen molt bé i nosaltres no els volem fer la competència, sinó donar-los suport. Per això signem convenis i contractes amb ells perquè gestionin directament algunes activitats i serveis socials. Per exemple, ara rebem més peticions de menjar, així que hem augmentat el conveni amb el Banc dels Aliments i la Creu Roja, en comptes d'oferir aliments als ciutadans directament des de l'Ajuntament. Si hi ha entitats que treballen bé, no cal duplicar esforços amb recursos públics, sinó que és preferible treballar conjuntament amb ells perquè puguin desenvolupar millor la seva feina.

Això és possible perquè a Barcelona el Tercer Sector funciona?

No només a Barcelona, sinó a tot Catalunya. L'associacionisme sempre ha sigut molt més potent aquí que a la resta de l'estat. I en tots els àmbits: en federacions esportives, en grups d'escoltisme o esplais, en ateneus culturals o als clubs excursionistes, que no només eren per anar a la muntanya, sinó que van mantenir la nostra cultura durant el franquisme. Pel que fa als temes socials, la Taula del Tercer Sector es va crear aquí a Catalunya abans que es creés a l'Estat i és un reflex de la potent societat civil catalana. La gent que forma part del Tercer Sector prové de l'associacinisme juvenil i d'altres entitats socials, i s'han organitzat de manera professional. El Tercer Sector té la mateixa professionalitat que una empresa, però a més aporta el voluntariat, que li dóna un esperit diferent.

Quins són els reptes més importants a què Barcelona ha de fer front?

Cal coordinar-se. Tant des de les administracions com des de les entitats i empreses es donen molts serveis, però la crisi fa que cada vegada hi hagi més demanda i per això el que hem d'aconseguir és posar-nos d'acord perquè aquests serveis siguin molt més eficients. Hem d'intentar que tothom estigui atès però que no s'atengui a la gent per diversos llocs de manera descoordinada. El nostre objectiu és treballar més conjuntament amb el Tercer Sector.

Per exemple?

Hem posat en marxa un programa que es diu Radars per atendre les persones grans que viuen soles. L'objectiu és que els veïns, les associacions i els comerciants del barri es converteixin en radars de persones grans per detectar a temps possibles problemes. Per aconseguir-ho, els serveis municipals i entitats com la Creu Roja o els Amics de la Gent Gran demanen als veïns i comerços del barri que els altertin si detecten que fa massa dies que no veuen una persona gran del barri o si creuen que pot tenir algun problema. Anys enrere, quan la gent sortia amb les cadires a prendre la fresca al carrer, això ja es feia. Volem recuperar aquest teixit entre els comerços i els veïns i l'esperit català de comunitat. De moment ho hem començat a fer al barri del Camp d'en Grassot i aviat ho estendrem a altres barris.

En la situació actual, es pot arribar a tothom?

Hi ha diferents nivells. Per exemple, entre tots estem aconseguint que ningú passi gana, però el principal conflicte és el tema de l'habitatge, perquè les persones tenen una gran dificultat per pagar els lloguers i les hipoteques. Els principals ajuts que donem a través dels serveis socials són per l'habitatge. El repte és aconseguir que tothom tingui una llar i, si pot ser, que ningú hagi de marxar de casa teva.

Evitar desnonaments?

Sí. Pel que fa a l'habitatge estem treballant un pla de tres fases diferents. En primer lloc, hem signat un acord amb el col·legi de procuradors per intentar evitar que ningú no sigui desnonat. Els hem demanat que, en cas que els afectats ho vulguin, ens avisin perquè puguem ajudar a mediar entre l'afectat i el banc o caixa i els donem una quantitat de diners perquè puguin pagar alguns mesos de lloguer. De vegades hi ha persones que necessiten una petita empenta per sortir del forat i tirar endavant, i és diferent que el ciutadà negociï sol amb un propietari o un banc que amb el recolzament de l'Ajuntament. En una segona fase, si la situació ja és més greu, oferim un allotjament temporal als afectats i per això hem construït el Centre d'Allotjament Familiar i un nou Centre d'Urgències Socials per allotjar la gent mentre no aconsegueixin una nova llar. A més, si cal, també els donem suport psicològic i laboral.

I la tercera fase?

Aquesta fase és la més complicada. Així com les altres dues ja estan en marxa o a punt de posar-se en funcionament, en aquest cas encara estem negociant: estem fent una recerca de pisos, negociant amb els bancs, perquè ens cedeixin els habitatges que tenen buits a un preu raonable i els puguem oferir a un lloger assequible. A més, també estem detectant els recursos propis municipals on hi ha pisos que no tenen sortida per unir-los en aquest conjunt d'habitatge social.

stats