DIADA
Especials 11/09/2012

CiU, ERC i SI entonen crits d'independència al Fossar de les Moreres per donar el tret de sortida a la Diada

Oriol Pujol (CiU) atia el discurs en favor de "l'estat propi" mentre Marta Rovira (ERC) retreu la "miopia política" a dirigents com Pere Navarro (PSC)

Acn
3 min
Oriol Pujol davant des joventuts d'Unió i de Convergència / ACN

BarcelonaDirigents, militants i simpatitzants de CiU, ERC i SI han entonat reiteradament crits d'independència a les ofrenes florals al Fossar de les Moreres aquesta nit de dilluns. El secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha atiat el discurs en assegurar que l'única manera "insuperable de no morir és no néixer", però que els catalans, ha dit, "fa molts anys que vam néixer". Creu que "la llibertat ha deixat de ser un impossible per començar a ser un inevitable", i ha defensat que la manifestació de la Diada és "per l'estat propi". Des d'ERC, Marta Rovira ha retret "la miopia política" de dirigents com Pere Navarro, mentre que Uriel Bertran de SI ha reptat els diputats que es manifestin a votar per la independència al Parlament.

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha articulat, la vigília de la Diada, un discurs marcadament independentista durant l'ofrena floral al Fossar de les Moreres. "L'única manera de no perdre mai és no aspirar a la victòria, i els catalans la volem; l'única manera de no notar l'agror de la derrota és no presentar mai combats, i els catalans presentem combat silenciosament cada dia; hi ha una manera insuperable de no morir, que és no néixer, i els catalans fa molts anys que vam néixer", ha sentenciat entre crits d'independència que han acatat diputats de la federació nacionalista.

El líder de CDC ha aprofitat per fer un "homenatge" als qui al llarg dels anys han preservat la llengua i "la pàtria" en l'anonimat i ha assegurat que és gràcies a ells que la llibertat de Catalunya "ha deixat de ser avui un impossible per començar a ser un inevitable". Pujol considera que les actituds "radicals" són les que recentralitzen i les que persegueixen el català a les Illes Balears, al País Valencià o a la Franja. Ha qualificat la Diada d'aquest any de "moment històric" i ha reblat el clau assegurant que els assistents a la convocatòria de l'ANC "es manifestaran per l'estat propi".

En una mateixa línia clarament independentista s'han postulat la diputada per Unió Assumpció Laïlla, el diputat i president de la Joventut Nacionalista de Catalunya, Gerard Figueras, i el secretari general d'Unió de Joves, Roger Muntañola.

ERC retreu "miopia política" a Duran i Navarro

La secretària general d'ERC, que ha clausurat l'acte després de la marxa de torxes, ha aprofitat per retreure "miopia política" al líder socialista, Pere Navarro, i al d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Rovira creu que Duran ha d'entendre que la manifestació de l'ANC és independentista i ha celebrat que hi assisteixi, perquè sentirà "un clam tan alt que no tindrà altra excusa". També ha aprofitat per carregar contra Navarro. "Serà superat pels fets, pel país", ha advertit la republicana en descartar també federalismes asimètrics.

Per la seva banda, el diputat al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha posat en relleu que "trenta anys de picar pedra" han servit perquè a hores d'ara els defensors de l'autonomisme, com l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha dit, "hagin caigut del cavall". En acabar, alguns dels concentrats han encès una estructura que simbolitzava el decret de Nova Planta que va imposar a Catalunya Felip V.

SI i la independència al Parlament

El secretari general de SI, Uriel Bertran, ha aprofitat també per carregar contra Duran, Navarro i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. "Heu perdut, no us n'heu sortit, la història us passa pel damunt" perquè, ha dit, el poble català ja no vol "esperar que doneu permís per aconseguir la llibertat". És per això que ha instat els diputats de la cambra catalana que assisteixin aquest dimarts a la manifestació independentista a actuar en la mateixa línia al Parlament quan SI presenti una declaració d'independència al debat de política general. "Al Parlament de Catalunya s'ha de fer el mateix que als carrers [...], ja no valen més excuses".

D'altra banda, segons fonts de Solidaritat Catalana per la Independència, una vintena de persones s'han tancat aquest vespre a l'església de Santa Maria del Mar. Es tracta d'una tancada que s'allargarà "uns quants dies" i que pretén reclamar la independència i instar el Govern a fer tancament de caixes a Madrid. Fonts del partit apunten que agents dels Mossos haurien intentat desallotjar-los, però que s'han "acollit a lo sagrat", una petició que el capellà del temple ha acatat. Fonts del cos policial, però, desmenteixen que s'hagi intervingut "en absolut" i han xifrat els tancats en sis persones.

stats