Primavera àrab
Especials 12/12/2011

L'oposició siriana s'enfronta amb la vaga general a les eleccions municipals del règim

Forts xocs armats entre soldats desertors i les forces de seguretat al sud del país. Les forces prodemocràtiques criden a boicotejar els comicis, que consideren una mascarada

Ara
2 min
Imatge lliurada per activistes d'un funeral aprop d'Homs / REUTERS

BarcelonaCentenars de soldats desertors de l'exèrcit sirià s'estan enfrontant amb les forces de seguretat del president Baixar al-Assad al sud del país en un dels xocs més importants des de l'inici de la revolta contra el règim, ara fa nou mesos, informa la corresponsal d'Al-Jazira desplaçada a la frontera entre Síria i Jordània. Alhora, Síria viu avui una segona jornada de vaga general, que té un seguiment massiu, segons activistes i residents consultats per la cadena. És la resposta de l'oposició prodemocràtica a la celebració avui d'eleccions municipals, que els activistes volen boicotejar perquè consideren una mascarada del règim.

La corresponsal de la cadena qatariana assegura que els enfrontaments van començar diumenge al matí, quan "desenes de tancs armats amb metralletes van obrir foc a la zona per intentar aturar al vaga general" convocada per l'oposició. Diverses agències parlen d'explosions i ús d'artilleria pesada a Bosrà i Lujah. Almenys 26 persones van morir diumenge en la repressió, a les ciutats d'Homs, Hamma, Daraa, Idlib i la capital, Damasc, denuncien els activistes. El govern parla de cinc soldats morts.

Seguiment massiu

L'oposició assegura que el seguiment de la vaga general és massiu a la capital i a altres ciutats en la protesta de treballadors més important des que el març van començar els crits contra el règim, al març de la Primavera Àrab. Els comitès de coordinació local, organismes populars que impulsen les protestes, expliquen que la vaga ha paralitzat universitats i botigues i que hi ha manifestacions arreu del país. "Aquesta vaga és una acció desesperada: un crit desesperat del poble sirià, l'última acció civil que ens queda", ha assegurat a la cadena qatariana un membre de la crida a la desobediència civil. "Ens hem estat manifestant pacíficament durant nou mesos. Milers de nosaltres han estat assassinats per Assad i els seus sicaris. Estem esperant una acció concreta i real de la comunitat internacional... què més podem fer", ha denunciat. L'oposició assegura que les forces de seguretat han destrossat desenes de botigues tancades per la vaga.

Les informacions sobre Síria no poden ser verificades de manera independent perquè el règim impedeix el lliure accés de la premsa estrangera al país.

stats