LÍBIA
Especials 25/03/2011

L'OTAN preveu tres mesos d'operació militar a Líbia

L'exèrcit dels EUA assegura que els bombardejos de la coalició internacional sobre l'exèrcit de Gaddafi han fet perdre capacitat de direcció de les forces terrestres

Agències
2 min
Un avió militar de Qatar, en una imatge d'arxiu.

Trípoli p { margin-bottom: 0.21cm; } L'OTAN preveu que l'operació militar a Líbia durarà tres mesos. Així ho ha indicat un representant de l'Aliança Atlàntica, que ha afegit que la missió començarà a funcionar a principis de la setmana que ve, després que ahir els 25 països de l'organització acordessin assumir el comandament militar de l'operació.

Les forces aèries de la coalició internacional van reprendre aquest divendres els bombardejos sobre objectius de l'exèrcit de Gaddafi a la zona de l'est, per mirar de donar suport a les forces rebels per aconseguir la ciutat d'Ajdabia, un punt estratègic. En aquest sentit, un alt càrrec militar dels Estats Units ha assegurat que els atacs de la coalició han fet disminuir la capacitat de les tropes de Gaddafi per dirigir les unitats terrestres. El director de l'Estat Major dels EUA, el vicealmirall Bill Gortney, ha assegurat que el dictador libi ha començat a reclutar voluntaris.

D'altra banda, avions militars de Qatar han dut a terme les primeres missions en espai aeri libi, amb aeronaus de l'exèrcit francès, segons ha informat el ministeri francès de Defensa. Es tracta del primer país de la Lliga Àrab que participa en l'operació de la coalició internacional contra el règim libi. La Unió dels Emirats Àrabs seran el segon estat d'aquesta organització que ho faci.

Mentrestant, la Unió Africana (UA) manté les negociacions amb representants del govern libi per mirar de trobar una solució negociada al conflicte. En aquest sentit, membres del règim de Muammar al-Gaddafi han assegurat que aplicaran el full de ruta que ha proposat la UA per a Líbia. Ho ha fet durant d'una reunió a la capital d'Etiòpia, Addis Abeba, entre membres d'aquesta organització, els governs de Rússia, la Xina, els Estats Units i França, i representants libis.

stats