FILTRACIÓ MASSIVA

El recorregut dels diners

Els amagatalls, els intermediaris i els propietaris ocults del diner ocult

1 min
El recorregut dels diners

1. Els amagatalls

Les dades de Mossack Fonseca vistes per The Guardian es refereixen a més de 200.000 empreses per a les quals la firma ha actuat com a agent registrat. Sovint utilitzades legalment per mantenir de manera anònima propietats i comptes bancaris, aquestes empreses es van registrar en un conjunt de paradisos fiscals. Aquest mapa, elaborat pel diari britànic, mostra els llocs més habituals en què s’ubiquen les mencionades empreses. Les illes Verges britàniques han arribat a ocultar més de 100.000 empreses.

2. Els intermediaris

En lloc de tractar directament amb els propietaris de l’empresa, el bufet d’advocats Mossack Fonseca ha actuat sobretot sota les instruccions d’intermediaris, en general comptables, advocats, bancs i consultors. La firma, de fet, té seu legal a Panamà però té franquícies arreu del món i opera en 42 països diferents. A Europa, aquests intermediaris dels paradisos fiscals es concentren principalment a Suïssa, Jersey (una illa de la Corona britànica a la costa francesa de Normandia), Luxemburg, el mateix Regne Unit, Hong Kong i Panamà.

3. Els propietaris ocults

D’on vénen els diners que flueixen deslocalitzats? La informació és difícil de descobrir perquè els propietaris reals en general s’amaguen darrere d’altres noms, els de persones sense cap control real i sense actius en l’empresa que simplement presten la seva signatura. Una petita mostra d’uns 13.000 compradors de tot el món, elaborada recentment per Mossack Fonseca, dóna alguna indicació. Com es pot observar en el gràfic, elaborat per The Guardian a partir de la informació dels documents als quals ha tingut accés, la Xina i Hong Kong encapçalen la llista.

stats