L'1-O, protagonista a les portades de diaris d'arreu del món

Estelades i tractors apareixen a la primera pàgina de molts rotatius la vigília del referèndum

El referèndum de l'1 d'octubre és protagonista aquest dissabte a les portades de molts diaris d'arreu del món. En alguns casos fins i tot el converteixen en el tema més destacat de la jornada, i l'estelada apareix en moltes imatges de primera plana.

'Financial Times': "Separatistes catalans s'enfronten a Madrid a les portes del referèndum". La imatge de portada és la d'una parella de pagesos circulant per un carrer de Barcelona dalt d'un tractor amb una estelada.

'Le Monde':  "Espanya, inquieta; Catalunya, esquinçada". El referèndum és la principal notícia de portada del vespertí francès, tant en l'edició impresa com a la web, que titula "Els independentistes, a punt per a la batalla la vigília de l'escrutini prohibit". El rotatiu també dedica a l'1-O l'editorial, titulat "Un referèndum per a no res". Aquest article considera que l'1-O és "una situació tan complicada" per a Espanya com el cop d'estat del 23-F, i considera que el referèndum "concerneix el conjunt de la Unió Europea". "Els catalans no necessiten afirmar la seva identitat, perquè és evident. ¿Però cal anar fins a la proclamació unilateral de la independència perquè sigui reconeguda en el si de l'estat espanyol?", es pregunta el diari. En qualsevol cas, l'editorial considera que el referèndum "no servirà per a gran cosa" perquè "no serà reconegut ni per Madrid ni per les altres capitals europees", i afirma que "l'única solució" és "la política" i "negociar" per retornar a l'Estatut del 2006. "Ha de guanyar la intel·ligència", conclou 'Le Monde'.

'The National': "Good luck! Molta sort!". El diari escocès, que publica una enquesta sobre el referèndum, pinta tota la portada amb els colors de l'estelada i titula l'edició impresa en anglès i en català. El rotatiu publica també un article titulat "El referèndum català no va només d'independència, va de democràcia".

'The New York Times': "Calma tensa abans que els catalans votin sobre la llibertat"

'La Repubblica': "Els tractors, a la defensa dels col·legis electorals". La notícia obre també l'edició digital: "Els electors ocupen els col·legis electorals. Multitud a Barcelona: pagesos amb tractors".

'La Dép êche': "Vigília d'armes a Catalunya"

'Le Figaro': "Catalunya: referèndum d'alt risc"

Al-Jazeera: Entrevista el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, que afirma que el referèndum és "impossible d'aturar".

BBC: "Milers de persones participen a l'acte de final de campanya"

'The Guardian': L'1-O no apareix a la portada de l'edició impresa, però a la web hi ha una notícia titulada "El govern català diu que milions de persones participaran en el referèndum".

'The Independent': "Els catalans ocupen els col·legis electorals per defensar la votació contra les mesures governamentals"

'Libération':  "El referèndum que inquieta Espanya"

CNN: "Catalunya, camí de la col·lisió a mesura que el referèndum prohibit s'acosta"

'The Times': Entrevista a Miquel Forns, alcalde de Sitges, que "s'arrisca a anar a la presó pel referèndum d'independència de Catalunya".

'Jornal de Notícias': Tot i que aquest dissabte és jornada de reflexió a Portugal (l'1-O hi ha eleccions municipals), la principal notícia a la web del diari aquest matí fa referència a Catalunya: "La Guàrdia Civil entrega una notificació que prohibeix el vot electrònic".

'O Globo': "Catalunya ocupa els locals de votació"

El + vist

El + comentat