Especials 09/06/2012

El nou pragmatisme holandès es posa a prova contra Dinamarca

El partit entre la selecció holandesa de Bert van Marwijk i la danesa de Morten Olsen obre la lluita pel pas a la següent ronda al Grup B, el més complicat del torneig

Jordi Mestre
2 min
Afellay marca dos gols amb la selecció holandesa

BarcelonaLes seleccions d'Holanda i Dinamarca s'enfrontaran dissabte (estadi Metalist de Khàrkiv, 18.00 h, canal Cuatro) en el partit que obre la lluita pel pas a la següent ronda al grup B, el més difícil del torneig.

Antecedents

La selecció holandesa s'ha mostrat molt superior a la danesa en els dos enfrontaments més recents (2-0 i 3-0, respectivament, a l'Euro 2000 i al Mundial 2010) i arriba a Polònia-Ucraïna després d'una fase de classificació gairebé perfecta: el bloc de Van Marwijk va acabar primer del seu grup i només va concedir una única derrota, davant la Suècia d'Ibrahimovic. Dinamarca, en canvi, només ha vençut dues vegades els holandesos: la primera, el 1967, i la segona, per penals, a les semifinals de l'Euro 1992. Els danesos van acabar fent-se seu el títol de forma sorprenent en aquella edició del campionat, tot i arribar-hi a l'últim moment per la renúncia de Iugoslàvia.

Holanda

Sota Van Marwijk, l'equip neerlandès s'ha mostrat extremadament sòlid, mutable en el plantejament, però gairebé inalterable en la formació. Al bloc dur format pel doble pivot Van Bommel-De Jong s'hi ha unit el jove Kevin Strootman (PSV), futbolista de molts més matisos; a la zona de tres quarts, Sneijder (Inter) seguirà comptant amb el suport de Robben (Bayern), mentre el barcelonista Afellay fa números per ser titular amb les seves grans actuacions en els partits amistosos. Davant, l'excel·lent estat de forma de Van Persie (Arsenal) i l'olfacte golejador de Huntelaar (Schalke'04) asseguren l'efectivitat de cara a porteria. La rereguarda presenta més dubtes per a Van Marwijk, a causa, sobretot, de les lesions del jove lateral Pieters (PSV) i el veterà central Mathijsen (Màlaga), així com el baix estat de forma del porter Stekelenburg (Roma).

Dinamarca

Els últims partits amistosos de Dinamarca han mostrat una selecció grisa, amb una mescla preocupant d'errors defensius i manca d'efectivitat de cara a porteria. El combinat de Morten Olsen arriba envoltat de dubtes, amb la lesió del porter titular, Sørensen, com a gran preocupació: la seva única esperança ofensiva passa per la direcció del jove Eriksen (Ajax) i els gols de Bendtner (Arsenal), que assegura arribar "en el millor estat de forma de la seva vida". La solidesa de la parella que formen Agger (Liverpool) i Kjaer (Roma) a l'eix de la defensa també marcarà el destí d'un equip enfocat al contraatac i que, en paraules del seu tècnic, es conforma a aconseguir un sol punt en la fase de grups.

Alineacions probablesHOL:

Stekelenburg; Bouma, Heitinga, Vlaar, Willems; Van Bommel, de Jong; Robben, Sneijder, Afellay; Van Persie.

DIN: Andersen; Jacobsen, Kjær, Agger, Simon Poulsen; Zimling, Kvist; Rommedahl, Eriksen, Krohn-Dehli; Bendtner.

stats