Primavera Àrab
Especials 23/11/2011

El president del Iemen signa el traspàs de poders

Després de molts intents fallits des que va esclatar la revolta al febrer, cedeix el càrrec al vicepresident i convoca eleccions. El pla de transició li aporta immunitat i, en breu, viatjarà a Nova York per rebre atenció mèdica

Agències
1 min
El president del Iemen, Ali Abdul·lah Salèh, ha governat durant 33 anys / REUTERS

SannàEl president iemenita, Ali Abudul·lah Sàleh, ha signat des de Riad –la capital saudita– un acord de traspàs de poders.

L'acord, acceptat davant de sis països del Golf, suposa el traspàs de poder al vicepresident i la convocatòria d'eleccions en un termini breu. Serà la sortida a les protestes prodemocràcia que des de fa gairebé un any sacsegen el país més pobre de la regió. El balanç de la brutal repressió contra l'oposició és de centenars de morts i milers de ferits

A més a més, el pla de transició li aporta immunitat diplomàtica. Sàleh, ferit greument en un atemptat al palau presidencial el juny, viatjarà a Nova York en breu per rebre atenció mèdica, segons ha confirmat el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.

Anuncis fallits

Sàleh ha anunciat que estava disposat a abandonar el poder diverses vegades, però se n'ha desdit a l'últim moment. Aquesta vegada, però, es veia la seriositat de la iniciativa perquè, per primer cop, l'encara president ha viatjat a Riad per a la signatura de l'acord. El dictador iemenita va retornar de l'Aràbia Saudita a Sanà fa dos mesos, després d'haver-se recuperat de les ferides de l'atemptat.

La protesta, que va començar amb manifestacions pacífiques, ha desembocat en un conflicte armat que enfronta diverses milícies i grups tribals. Sis províncies estan fora del control del govern.

stats