Publicitat
Publicitat

IEMEN

El president del Iemen firma el pla per deixar el poder queixant-se de les pressions internacionals

Haurà de cedir el poder en un termini de 30 dies. Com Gaddafi a Líbia, adverteix que Al-Qaida és darrere de les protestes

El president del Iemen, Ali Abdul·là Sàleh, ha firmat finalment el pla presentat pels països del golf Pèrsic que l'obligarà a deixar el poder en el termini d'un mes, segons ha informat aquest diumenge a l'agència Efe el viceministre d'Informació, Abdo el Guindi. "El president ha donat la seva aprovació definitiva a tota la iniciativa, sense condicions i en el marc de la constitució del país", ha assenyalat el Guindi.

Segons el viceministre d'Informació, l'acceptació de Sàleh "respon a pressions nord-americanes i saudites per posar fi a la crisi".

El mateix Sàleh ha dit, en una entrevista a la BBC, que qualsevol canvi es farà seguint uns passos democràtics. "A qui hauria de deixar el poder? A aquests que estan intentant fer un cop d'Estat? No. Ho farem a través de les urnes i convocant un referèndum. Convidarem observadors internacionals perquè ho controlin".

El president també ha explicat que els Estat Units i Europa l'han pressionat perquè deixi el poder: "M'esteu demanant des dels Estats Units i Europa que dimiteixi".

A més, ha acusat a Al-Qaida d'haver-se infiltrat en les manifestacions. "Al-Qaida està prenent terreny en les protestes i això és molt perillós". "Per què Occident no està tenint en compte aquest treball destructiu i les implicacions tan perilloses de cara al futur?", ha preguntat. Aquest argument és del mateix tipus dels que utilitza Gaddafi a Líbia.

La iniciativa dels països del Golf Pèrsic per al Iemen, donada a conèixer dijous per una missió del Consell de Cooperació del Golf (CCG), integrat per Aràbia Saudita, Kuwait, Oman, Emirats Àrabs Units, Tastar i Bahrain, estableix que Sàleh cedeixi el poder al vicepresident Abdi Cua Mansur Hadi en un termini de trenta dies.

Aquest dissabte, la formació política del cap d'Estat, el Partit del Congrés General del Poble, va anunciar que havia acceptat la proposta del CCG, però un assistent presidencial consultat per Efe, que va demanar l'anonimat, va insistir que el governant encara no havia donat la seva aprovació formal a la iniciativa.

El pla estipula, a més, la formació d'un govern d'unitat encapçalat per l'oposició, que prepari el país per a la celebració de nous comicis. També fixa que en el termini d'un mes Sàleh cedeixi els seus poders al vicepresident, i que dos mesos després d'aquesta transferència se celebrin eleccions parlamentàries i presidencials.

L'oposició es nega a participar en un govern d'unitat i, alguns sectors opositors, els dels estudiants, ni tan sols accepten la resta del pla, que troben massa indulgent amb Sàleh.

Mentre continua l'estira-i-arronsa polític, almenys quatre persones haurien mort aquest diumenge en enfrontaments durant una manifestació a la província de Taiz, 257 quilòmetres al sud-oest de Sanaa, segons fonts dels serveis de seguretat. Tres dels morts eren opositors i el quart, seguidor de Sàleh.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT