Especials 28/02/2013

El president de Bulgària dóna per esgotats els intents per formar govern i fixa eleccions per al 12 de maig

La convocatòria a les urnes és "l'única sortida a la profunda crisi política i social" que viu el país, ha dit el president, anticipant que segurament fallarà el tercer intent de formar govern

Efe
2 min

SofiaEl president de Bulgària, Rosen Plevneliev, ha fixat avui el 12 de maig pròxim com a data per a les eleccions anticipades, després de la dimissió de l'executiu del conservador Boiko Borisov. "Si falla el tercer intent [de formar govern] les eleccions tindran lloc el 12 de maig", ha dit el cap de l'estat en un discurs a la nació al Parlament, televisat en directe. La convocatòria a les urnes és "l'única sortida a la profunda crisi política i social", ha afegit.

Després de la negativa del partit conservador GERB, de Borisov, així com del Partit Socialista Búlgar (BDP), d'intentar formar un nou govern, Plevneliev entregarà divendres el tercer encàrrec al Moviment de Drets i Llibertats, el partit de la minoria turca, tot i que aquest ja ha anunciat que també refusarà l'encàrrec.

Formació d'un govern interí

El president ha assegurat que la pròxima setmana anunciarà la composició del govern interí de tècnics que haurà d'organitzar els comicis.

Una "crisi política"

La setmana passada, l'executiu de Borisov va dimitir per sorpresa i en bloc, enmig d'intenses protestes ciutadanes contra els elevats preus de l'electricitat, el govern i la classe política en general. Pel seu president, la crisi en què està immersa Bulgària "no ha estat provocada pel carrer, sinó per la falta del compliment de les promeses dels polítics".

"Manifestants: vosaltres heu canviat l'agenda política i les institucions, i els polítics ja actuen en la direcció que vosaltres exigiu", ha declarat Plevneliev al discurs d'aquest dijous. "Ara és temps de diàleg constructiu. És important mantenir l'estabilitat i la democràcia", ha afegit, i ha demanat també avançar en la liberalització i l'eficiència energètica per reduir el cost de l'electricitat.

stats