LES REVOLTES AL MÓN
Especials 30/03/2011

El president sirià podria anul·lar avui la llei d'excepció

De moment, l'oposició veu la renúncia del govern d'ahir com un canvi cosmètic

Acn
2 min

DamascEl president sirià, Baixar al-Assad, podria anunciar avui la derogació de la llei d'excepció en vigor des del 1963, una de les demandes clau dels manifestants prodemocràcia que porten setmanes al carrer. Una seixantena de persones han mort fins ara en els intents sense èxit de la policia de dissoldre aquestes manifestacions. La llei d'excepció es va instaurar quan el partit Baath va prendre el poder a través d'un cop d'estat el 1963. La norma ha servit per reprimir l'oposició política, justificar arrestos arbitraris i aplanar el camí a un aparell de seguretat molt restrictiu en aquest país asiàtic de 22 milions de persones.

Per intentar contraatacar el repte al seu mandat que suposen les dues setmanes de protestes que s'han viscut a Síria fins ara, el president Assad ha organitzat manifestacions multitudinàries de ciutadans que li donen suport i ha acceptat la renúncia del seu govern.

Però de moment fer fora el govern s'ha vist com un canvi cosmètic, atès la poca autoritat que té en un país on el poder es concentra a les mans del president, la seva família i l'aparell de seguretat.

Amb tot, la setmana passada Assad es va comprometre a estudiar la possibilitat de derogar la llei d'excepció, i a considerar l'elaboració de lleis que donin més llibertats polítiques i mediàtiques i que permetin incrementar el nivell de vida dels sirians. Tot plegat, concessions a uns manifestants encoratjats pels aixecaments exitosos a Tunísia i Egipte.

La televisió libanesa ha dit que s'espera que Assad faci un discurs molt esperat aquest dimecres al Parlament sirià.

Tot i això, fonts oficials sirianes, activistes pels drets cívics i diplomàtics consultats per Reuters dubten que Assad, que ja va ofegar un aixecament kurd al nord del país el 2004, vulgui abolir del tot les lleis d'excepció sense reemplaçar-les per normes similars.

"Assad està subjecte a pressions internes i externes. Per això ha preparat un pla que doni la impressió a l'opinió pública que ha començat reformes", assegura des del seu exili al Canadà Maamoun al-Homsi, que va estar cinc anys a la presó per demanar reformes polítiques més àmplies.

stats