TRANSICIÓ POLÍTICA
Especials 08/07/2012

El Tribunal Suprem d'Egipte desafia el nou president i diu que la dissolució del parlament és definitiva

El veredicte arriba 24 hores després que Mohamed Mursi desafiés els militars i decidís reobrir la cambra que la Junta va clausurar el mes passat. Diumenge el president va dir que el parlament elegit al gener havia de recuperar les funcions legislatives fins la nova Constitució

Agències
1 min
Mursi, primer president civil d'Egipte. AMR A. DAISH / REUTERS

El CaireEl Tribunal Suprem d'Egipte ha desafiat obertament el nou president del país, l'islamista Mohamed Mursi, en el seu veredicte sobre la dissolució del parlament. La cort ha decidit que el tancament de la cambra és definitiva, 24 hores després que Mursi desafiés els militars decidint reobrir-lo.

En un decret, Mursi va dir diumenge que el Parlament, elegit al gener, ha de recuperar les seves funcions legislatives fins que el país compti amb una nova Constitució.

El Tribunal Suprem havia ordenat la dissolució de la cambra baixa el 14 de juny, tres dies abans de les eleccions presidencials, argumentant frau en el procés electoral. Les eleccions legislatives del gener havien donat la majoria als islamistes del Partit Llibertat i Justícia, i, com es va confirmar després, la formació completaria el seu control sobre la transició política post-Mubàrak amb les eleccions presidencials, que Mursi va guanyar davant el candidat oficialista, Ahmed Xafiq, ex primer ministre de Mubàrak. Amb la dissolució del Parlament, la junta militar que governa Egipte des de la caiguda del rais es va apropiar del poder legislatiu. El gest del nou president, restabliria en les seves funcions el parlament electe.

Com estava previst abans de la dissolució, el president va ordenar que el Parlament es mantingui fins 60 dies després de l'aprovació de la nova carta magna, quan es convocaran eleccions.

stats