Especials 30/04/2012

Els presos d'ETA només podran demanar perdó a les seves víctimes directes o als familiars

Fins ara es produïen reunions entre perjudicats de la banda i etarres, ara caldrà que el pres sigui autor o col·laborador directe de l'atemptat i que la víctima accedeixi a escoltar el perdó del condemnat. Les trobades són un requisit per accedir al tercer grau

Acn
2 min

BarcelonaEl pla de reinserció de presos d'ETA que preveu l'acostament a les presons del País Basc preveu trobades amb les víctimes dels atemptats de l'organització armada, però només entre víctimes o familiars directes i els presos condemnats per aquest atemptat. Fins ara s'havien fet trobades entre víctimes i etarres, però no necessàriament del mateix atemptat. El pres haurà de ser ara autor material o cooperador directe del delicte.

Segons es desprèn del programa facilitat pel ministeri de l'Interior, la trobada "partirà sempre de la víctima". A més, abans de la trobada es farà una preparació per evitar afectar la víctima, que haurà de ser la persona directament perjudicada o bé un dels seus parents més propers. Aquest programa per al desenvolupament de la política penitenciària de reinserció es realitzarà preferentment en centres penitenciaris del País Basc.

El 'Programa per al desenvolupament de la política penitenciària de reinserció individual en el marc de la llei' preveu trobades pres-víctima per complir amb la llei. La legislació vigent reconeix als presos per delictes de terrorisme efectes jurídics al fet de demanar perdó a les víctimes. De fet, és un requisit per accedir al tercer grau i s'exigeix perquè l'informe previ a la llibertat condicional sigui favorable.

Tot i així, les trobades seran sempre acceptades prèviament per les víctimes i aniran precedides de la preparació necessària per no traumatitzar-les.

D'altra banda, el pla preveu aplicar-se preferentment en presons basques, tot i que s'ampliarà a d'altres centres propers en funció de les característiques dels presos que s'hi incorporin.

Separats de la resta de presos d'ETA

El pla inclou un "programa de separació" dels reclusos en diferents presons per "propiciar la desvinculació del col·lectiu d'aquells que optin per afrontar la seva condemna fora de la disciplina de l'organització". Per això, el programa inclou activitats" que facilitin "l'absoluta desafecció" dels presos respecte a ETA.

L'objectiu del pla és que el pres d'ETA "retorni a la societat amb la capacitat i la voluntat de viure respectant la llei", de manera que les accions que preveu són obligades per "aconseguir la reeducació i reinserció social dels penats". Aquesta obligació "no desapareix respecte als interns vinculats a bandes terroristes i organitzacions criminals", subratlla el ministeri de l'Interior.

Rebuig a la violència, requisit indispensable

Només podran acollir-se al programa aquells presos que compleixin els requisits "i que es comprometin a portar-lo a terme en els termes que es determini", de manera que hauran d'acreditar "el rebuig a la violència i la seva desvinculació de l'organització criminal". Si durant el programa l'intern manifesta una actitud contrària als objectius de reinserció serà expulsat.

Durant el pla es formaran els presos en "principis i valors propis de la convivència en un estat democràtic i de dret" i se'ls inculcaran "actituds i conductes característiques de l'ordre de convivència democràtic". Els membres de l'equip de tractament realitzaran un "seguiment minuciós" de les activitats, "avaluant l'evolució dels integrants i documentant les observacions i conclusions", que s'incorporarà al protocol dels participants.

stats