DESASTRE AL JAPÓ

Baixen els nivells de radiació a dins de la planta de Fukushima però continuen les evacuacions

Les autoritats anuncien que els nivells de radiació estan baixant a la planta després de l'explosió de la passada mitjanit. França qualifica de nivell sis (de set) la catàstrofe nuclear de Fukushima I. El portaveu del govern nipó ha reconegut que si els nivells continuen ascendint podria haver-hi afectacions a la salut humana

La radiació a la planta japonesa de Fukushima I estaria disminuint, segons les autoritats nipones. L'anunci s'ha fet després d'aconseguir estingir del tot l'incendi del reactor 4 de la central. Tot i això, d esprés de l'explosió que s'ha produït aquesta nit al reactor 2 de la central de Fukushima, la tercera que pateix la planta des de dissabte a conseqüència del terratrèmol de 8,9 punts de divendres passat, les autoritats del país nipó han reconegut que  els nivells de radiació s'han elevat "significativament" i continuen evacuant totes les persones a un radi de 20 km de la central.

Però tot i baixar la radioactivitat a la central, els nivells de radiació a la capital nipona serien 10 vegades superiors al normal, segons fonts del govern metropolità de Tòquio esmentades per l'agència japonesa Kyodo. S'han trobat partícules radioactives en l'ambient però encara no se sap del cert si és a causa de les explosions a la central nuclear de Fukushima I, al nord-est. Els nivells a la ciutat de Saitama, al costat de Tòquio, són 40 vegada superiors als normals, segons el govern local. Davant d'aquesta situació, la gent comença a fugir de la capital.

L'agència francesa d'energia atòmica qualifica l'accident a Fukushima I de nivell 6 dins una escala de 7 (el llindar més alt és la catàstrofe nuclear de Txernòbil el 1986). L'escala internacional d'accidents nuclears (INES) fa un rànquing dels incidents i accidents nuclears. L'INES descriu el nivell sis com "una fuga significant de material radioactiu que necessita implementar ràpidament contramesures".

Les informacions sobre radiació a la zona són contradictòries. Durant el matí l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AEIA) afirmava que els nivells de radioactivitat pujaven, però ha llançat un altre comunicat en què diu que les últimes dades mostren que està baixant la radiació. Tot i això, segons l'AEIA, fins ara s'han controlat els nivells de radiació de 150 persones, i n'hi ha 23 de contaminades.

Zona d'exclusió àeria al voltant de la central

L'incendi que es va produir més tard al reactor 4 del mateix complex han obligat l'executiu japonès a establir una zona d'exclusió aèria a la zona qualificada com de risc i a reconèixer que si els nivells continuen incrementant-se podria haver-hi afectacions en la salut humana. El primer ministre, Naoto Kan, ha demanat als ciutadans que viuen dins un perímetre de 30 km al voltant de la planta que es quedin a casa i que no obrin finestres ni engeguin l'aire condicionat. Dels 800 treballadors de la central, només en queden 50. La resta han estat evacuats pel risc de contaminació.

En l'àmbit internacional, les mesures que el govern nipó ha posat en marxa per protegir la població de la radioactivitat han rebut l'aval de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que té experts en contaminació per radiació preparats per acudir al país nipó tan bon punt les autoritats del país els ho demanin. El Japó ja va demanar ajuda a l'agència de l'energia atòmica de l'ONU. Des de la institució internacional s'ha comentat que "les autoritats japoneses estan treballant molt intensament, en condicions de dificultat extrema, per estabilitzar les plantes nuclears i garantir la seguretat".

El portaveu governamental ha ofert dades sobre els nivells de radiació, que han arribat a ser 400 vegades superiors als habituals al reactor 3 i més de 100 vegades més alts al reactor 4, on s'ha produït l'incendi. Segons l'agència Kyodo, a les províncies del nord de Tòquio els nivells són entre 10 i 30 vegades més alts del que és habitual. A la capital del país, les autoritats municipals han detectat un petit increment de materials radioactius a l'aire de la metròpoli. El vent bufava en el moment dels incidents des del nord, on hi ha Fukushima, cap al sud, en direcció a Tòquio.

Tailàndia i Indonèsia adopten mesures contra la radioactivitat

Els governs de Tailàndia i Indonèsia han anunciat avui mesures per prevenir la contaminació radioactiva en resposta a l'emanació detectada en la planta nuclear japonesa de Fukushima, danyada pel fort sisme i el posterior tsunami. El departament tailandès a càrrec de la sanitat dels aliments va indicar que es realitzaran proves als productes comestibles importats de Japó, sobretot als peribles, amb el propòsit de comprovar que no es troben contaminats per la radioactivitat. El secretari general de l'administració per als aliments i medicaments, Pipat Yingsaree, va manifestar en una conferència de premsa que no es descartava ampliar l'aplicació de la mesura a tots aliments nipons en els pròxims dies.

A Indonèsia, l'agència nacional de l'energia nuclear ha anunciat que ha començat a inspeccionar el nivell de radioactivitat al nord de les illes Cèlebes, situades a uns 4.200 quilòmetres al sud de Tòquio. El responsable de l'agència, Natio Lasman, va explicar a la premsa que encara que descartaven que la contaminació radioactiva hagi arribat a aquesta regió seguint la direcció del vent, s'havia triat aquest lloc per establir-hi un observatori de seguiment. Indonèsia disposa de tres reactors destinats a la investigació i té previst inaugurar la seva primera central nuclear el 2016. Per la seva banda, Singapur va indicar ahir, dilluns, que iniciava també la inspecció dels aliments procedents de Japó per assegurar que aquests no han estat contaminats per la radioactivitat.

El + vist

El + comentat