SEGONA GUERRA MUNDIAL
Especials 23/08/2012

En record a les víctimes dels règims totalitaris

Viviane Reding (vicepresidenta De La Comissió Europea)
3 min
El camp de concentració i d'extermini d'Auschwitz- Birkenau, a Polònia.

Tal dia com avui del 1939 l'Alemanya nazi de Hitler i l'URSS de Stalin van signar un pacte que va canviar la història. L'acord signat per aquests dos règims totalitaris va ser el tret de sortida de la guerra més brutal que ha conegut mai l'ésser humà. Milions de persones van morir en la Segona Guerra Mundial i moltes més van haver de patir règims totalitaris en els anys posteriors. Per això, el 23 d'agost ha estat designat com el Dia Europeu en record de les víctimes de tots els règims totalitaris i autoritaris.

Avui els europeus ens congreguem per recordar tots els que van caure víctimes d'aquests règims i els que van combatre'ls. Els règims totalitaris neguen la dignitat humana. Són una violació dels drets fonamentals que descansen sobre els principis democràtics i de respecte a l'estat de dret, la base de la Unió Europea. El record del passat és un patrimoni comú de tots els europeus. Res no ens tornarà les víctimes, però avui ha de ser un dia per reflexionar i treure lliçons d'aquests devastadors capítols de la història europea.

La comprensió de l'Europa contemporània comença amb el record de la història compartida. Tothom hauria de tenir coneixements sobre els temps en què Europa estava dividida i milers de famílies patien els crims dels règims totalitaris. Aquest record dolorós del passat no ens ha de dividir. Ans al contrari, el record dels obscurs dies passats ens esperona de cara al futur i ens ajuda a construir una Europa millor i més forta per a les generacions futures.

Si els europeus ens mantenim ferms en la defensa de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l'estat de dret, la independència de la justícia i el respecte als drets fonamentals, inclosos els drets dels pobles pertanyents a minories, aleshores serem capaços de construir una Europa forta, democràtica i plural basada en uns valors comuns que demostri al món que ha après la lliçó del passat.

L'exemple del Memorial

La Comissió Europea seguirà treballant per promoure la memòria de la nostra història comuna. Gràcies al programa Europa per als Ciutadans la Comissió finança projectes de preservació de llocs d'interès històric o social lligats al nazisme i l'estalinisme. És el cas, per exemple, del projecte La deportació espanyola als camps nazis: història i memòria , presentat pel Memorial Democràtic. Estic convençuda que projectes com aquest són necessaris per millorar la comprensió del passat, especialment entre els joves europeus. La preservació de la memòria dels crims comesos pels règims totalitaris mostrarà al jovent que la democràcia, l'estat de dret o els drets fonamentals no van arribar sols, sinó que són el resultat d'una història dolorosa i de molts sacrificis.

Mantenir viva la nostra memòria és una tasca col·lectiva, una responsabilitat que homenatja les víctimes dels règims totalitaris que han devastat Europa. També és una manera d'assegurar-nos que no torni a passar, que Europa no es torni a dividir ni a sucumbir en el totalitarisme, sigui de dretes o d'esquerres.

Aprendre de la història

El Dia Europeu en record de les víctimes de tots els règims totalitaris o autoritaris és una ocasió per reiterar els valors comuns europeus. És un dia per dir amb orgull: "Això és Europa. Mai no farem marxa enrere. Ans al contrari, unirem i integrarem les nostres nacions en un esforç conjunt per un món sense totalitarismes".

stats