Cameron: "Podria haver prohibit el referèndum però sóc un demòcrata"

El primer ministre apunta a ampliar competències a Anglaterra

"Sóc un apassionat del Regne Unit, però també sóc un demòcrata, podria haver prohibit el referèndum però he preferit que els escocesos parlessin", ha afirmat avui des de Londres David Cameron a l'hora de defensar-se dels que el van criticar per acceptar la consulta proposada per Alex Salmond, el 2012.

El primer ministre britànic ha assegurat que complirà ràpidament amb les promeses de transferir més autogovern i poders a Escòcia. En una compareixença des de la seu del govern britànic, ha manifestat la seva satisfacció per la victòria del no. "La gent d'Escòcia ha parlat i ha estat un clar resultat, que volen continuar junts" amb les quatre nacions britàniques.

Cameron ha afirmat que es compromet a liderar el moviment en què Gal·les, Escòcia i Anglaterra "avancin juntes". En aquest sentit, el líder britànic ha apuntat la seva idea que les negociacions per donar més poders als escocesos s'aprofitin també perquè gal·lesos i anglesos seguin també a la taula per evitar així greuges comparatius.

Per Cameron, la victòria del no deixa resolta la qüestió escocesa "per a una generació o per a tota la vida", com va assegurar Salmond en campanya, que va admetre que no tenia intenció de convocar noves consultes. Minuts abans, el líder escocès, però, va dir que deixava una porta oberta a una "futura independència", tenint en compte els 1,6 milions de vots a favor de la secessió.

"Som millors junts", ha afirmat Cameron. "Us hem escoltat", ha dit als escocesos per avançar que ara també ha arribat l'hora de donar un tracte favorable als anglesos. "Hem escoltat Escòcia, però ara també han de ser escoltats els anglesos", ha assenyalat.

Anglaterra és l'única de les nacions britàniques que no té Parlament propi i que tem que ara els diputats escocesos a l'assemblea de Westminster puguin vetar alguna decisió que només afecti Anglaterra.

Per això, Cameron ha apuntat que de la mateixa manera que Escòcia votarà per separat al Parlament escocès en els seus assumptes d'impostos , despeses i el benestar , també Anglaterra , així com Gal·les i Irlanda del Nord, han de poder votar sobre aquests temes . "El Regne Unit treballa per a totes les nacions", ha dit.

A més, el primer ministre s'ha felicitat per l'èxit de participació i perquè tant la campanya com les votacions han transcorregut "pacíficament".

El + vist

El + comentat