Escòcia vota 'no' a la independència

Els unionistes s'imposen pel 55.3% dels vots i el 'sí' es queda amb el 44.7%, quan s'ha completat el recompte. La participació ha estat del 84.6%


Els resultats oficials del referèndum a Escòcia han donat la victòria al camp unionista, que ha guanyat el referèndum amb més de 2.001.926 dels vots favorables (55.3%) a continuar amb el Regne Unit. Amb 1.617.989 vots, el 'no' es queda amb el 44.7%, escrutades les 32 circumscripcions electorals. L'independentisme ha estat majoritari en quatre i ha guanyat a Glasgow, la capital econòmica d'Escòcia.

El primer ministre britànic, David Cameron, en un discurs televisat, s'ha mostrat "encantat" que Escòcia es mantingui dins el Regne Unit i ha reivindicat "com a demòcrata" que s'hagi celebrat el referèndum. També s'espera un comunicat de la reina Elisabet II des de Buckingham.

Per la seva banda, el primer ministre escocès, Alex Salmond, ha reconegut la derrota, ha agraït el suport rebut i ha demanat unitat per fer complir a Londres el seu compromís de donar més autonomia a Escòcia.

En la primera reacció de la campanya del sí, la viceprimera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha dit que el resultat és una "profunda decepció personal i política" però ha argumentat que "el país ha canviat per sempre" i s'ha compromès a treballar "amb qui calgui i allà on calgui" per aconseguir més competències per a Escòcia.  El cap de la campanya unionista, Alistair Darling, s'ha felicitat a twitter per l'èxit del no.


Els unionistes han guanyat a la capital, Edimburg, per 72.000 vots de diferència. El 'no' també s'ha imposat als seus feus tradicionals (East Lothian, Orkney, i Shetland) però també a en llocs on s'havia esperat un triomf del sí: Falkirk, Inverclyde, Eilean Siar and Clackmannanshire. Stirling, Renfrewshire, East Renfrewshire, Angus, Dumfries, Galloway i Midlothian també han votat 'no'. A Aberdeen el 'no' ha guanyat per un marge de 20.000 vots.


A Glasgow, capital econòmica d'Escòcia, el 'sí' ha obtingut el 53,5% dels vots, i el 'no' el 46,5%.  A la capital, Edimburg, en canvi, A Dundee, ha guanyat el 'sí' per 53.620 vots davant els 39.990 del 'no', mentre que West Dunbartonshire també ha donat el triomf als independentistes per 33.720 davant els 28.776 vots unionistes. A Northlandshire, també ha guanyat el sí, per la mínima.

La jornada s'ha desenvolupat amb total normalitat i els incidents han estat mínims: s'estan investigant 10 vots a Glasgow i el recompte ha a Dundee s'ha suspès una estona per una alarma d'incendi.