LÍBIA
Especials 29/03/2011

El Regne Unit assegura que "Líbia no té futur amb Gaddafi de president"

La coalició internacional aprova una proposta de Qatar perquè vengui el petroli de les zones controlades pels rebels per fer front a les necessitats humanitàries

Agències
2 min
Clinton saluda el seu homòleg qatarià, al costat de Ban Ki-Moon i William Hague.

Londres p { margin-bottom: 0.21cm; } L'operació militar a Líbia no té data de caducitat. La coalició internacional continuarà els bombardejos contra posicions de l'exèrcit lleial al dictador libi Muammar al-Gaddafi i mantindrà les restriccions i sancions al règim, fins que el mandatari no compleixi la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que l'obliga a aturar els atacs contra civils. Així ho ha indicat el ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, després de la reunió de 40 països per analitzar la situació al país nord-africà. A la trobada s'ha aprovat una proposta de Qatar perquè aquest país àrab vengui el petroli que es produeix a les zones rebels de Líbia per fer front a les necessitats humanitàries.

“Líbia no té futur amb Gaddafi de president”, ha assegurat Hague. A la reunió de Londres també s'ha acordat crear un grup de contacte per coordinar el vessant polític de les operacions contra el règim. El ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, ha informat que aquest grup celebrarà la pròxima reunió a Qatar, tot i que no n'ha concretat una data. Precisament, el primer ministre qatarià, el xeic Hamad bin Jassim al-Thani, ha mantingut aquesta fermesa contra el règim. “Reclamem a Gaddafi i la seva gent que marxin i que no provoquin més matances”, ha dit al-Thani.

Després de la reunió, França s'ha mostrat disposada a tractar el subministrament d'armes a les forces rebels, tot i que aquesta acció no està inclosa en el mandat de les Nacions Unides. “Estem preparats per parlar-ne amb els nostres socis”, ha indicat el ministre francès d'Afers Estrangers, Alain Juppé.

El primer ministre britànic, David Cameron, que ha obert la reunió, ha acusat les tropes lleials a Gaddafi de cometre crims. La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, havia assegurat abans de la cimera que els bombardejos de la coalició internacional continuaran fins que les tropes de Gaddafi no aturin els atacs.

stats