Especials 10/07/2012

Brussel·les acorda avançar 30.000 milions per a la banca espanyola abans de l'agost

L'Eurogrup tanca un acord de matinada en què també s'han marcat les principals condicions de l'ajuda, que s'aprovaran formalment en una pròxima reunió el 20 de juliol

Agències
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, amb el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a Brussel·les / EFE

Brussel·lesL'Eurogrup ha aprovat de matinada el primer paquet d'ajuda per a la banca espanyola, dotat de 30.000 euros. Així ho ha anunciat el president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, després d'una reunió maratoniana de més de nou hores. Els diners es desbloquejaran perquè estiguin disponibles per a finals d'aquest juliol mateix.

Els ministres de l'eurozona han arribat a un "acord polític" sobre les condicions del rescat, que s'haurà d'aprovar formalment en una propera reunió –prevista per al 20 de juliol– i que necessitarà la ratificació d'alguns parlaments nacionals. Un cop completat aquest procés, es podran mobilitzar els 30.000 milions del primer tram d'ajuda financera com a "contingència" per frenar "necessitats urgents del sector bancari espanyol", ha explicat Juncker.

En la reunió d'aquest dilluns, els ministres d'Economia de la zona euro han acordat les bases per al memoràndum amb les condicions del rescat bancari espanyol. Les condicions inclouen mesures dirigides específicament a les entitats que necessitaran una recapitalització i d'altres de "genèriques" amb l'objectiu de sanejar el sistema financer espanyol en la seva totalitat.

Segons ha confirmat Juncker, i si tot va d'acord amb el pla i no hi ha reticències d'última hora, l'Estat disposarà de 30.000 milions d'euros a finals de mes. Els diners seran per solucionar les "necessitats urgents del sector bancari espanyol". En altres paraules, el primer tram es podria destinar principalment al rescat de Bankia. Juncker ha explicat que els préstecs que oferirà Brussel·les al sector bancari espanyol tindran un venciment de 12,5 anys de mitjana, i un màxim de 15.

La trobada també ha servit per confirmar l'any de pròrroga per a l'Estat per complir amb l'objectiu de dèficit. El govern de Mariano Rajoy tindrà ara fins al 2014 per arribar al 3% de dèficit. Per a aquest 2012, Brussel·les li exigirà un 6,2% i no el 5,4% acordat anteriorment (i que ja era un augment respecte al 4,4% inicial). Per al 2013 s'espera que els comptes mostrin un dèficit del 4,5% com a màxim.

El comissari d'Afers Econòmics de la Unió Europea, Olli Rehn, ha explicat en roda de premsa que a canvi de la flexibilització Rajoy haurà d'aplicar completament les mesures recomanades per Brussel·les el passat 30 de maig, entre les quals hi ha l'increment de l'IVA. A més, Rehn també espera que l'executiu espanyol impulsi "mesures addicionals" i controli amb mà de ferro la despesa de les autonomies. El comissari no ha volgut especular sobre si el govern de Madrid podria aprovar retallades en les pensions o les prestacios de l'atur. Segons Rehn, Espanya fa front a una situació econòmica amb molts reptes però el dèficit acordat és "un objectiu factible".

stats