Angela Merkel domina Europa

La cancellera ha fet valer la supremacia econòmica d'Alemanya per imposar les seves tesis d'austeritat a tots els països europeus

à.f.m.
1 min
Sarkozy i Merkel van conversar amb Zapatero a la cimera sobre Líbia que es va fer dijous a París.

BarcelonaTot va començar el 10 de maig del 2010. Va ser aquella nit quan Merkel va forçar Zapatero a aprovar diverses retallades per estalviar 15.000 milions d'euros de despesa.

Des d'aleshores, i a mesura que ha anat empitjorant la crisi del deute europeu, la cancellera Angela Merkel ha anat aprofitant la seva posició de força (Alemanya és la primera potència econòmica d'Europa) per imposar les seves receptes contra la crisi, que es resumeixen en dues paraules: austeritat i reformes.

Durant els últims dotze mesos, aquestes tesis s'han anat endurint. El clímax ha arribat a finals d'any, quan Alemanya va forçar un acord a Brussel·les per a que tots els països europeus incorporin a les seves respectives constitucions l'obligació de tenir un dèficit proper a zero. En el seu intent per demostrar als mercats el seu compromís amb aquestes polítiques, Espanya es va avançar i va reformar amb celeritat la Constitució per incorporar aquesta obligació a complir l'estabilitat pressupostària.

Sembla que Merkel, per tant, ha aconseguit guanyar la partida. Però ara falta el més difícil: demostrar que aquestes polítiques d'austeritat són el camí correcte per sortir de la crisi.

stats