Rècords meteorològics en un any boig

El 2011 ha estat un any anormal amb la calor que va arribar aviat i que després va fer tard i també amb les pluges de la tardor i el fred de l'hivern

No es pot dir que 2011 hagi estat un any gaire normal, la calor va arribar per pimera vegada molt aviat, abans de Sant Jordi, però després tot ha anat tard: l'estiu, les pluges de tardor, i finalment el fred i la neu. Es dóna la circumstància que gairebé cada mes l'històric Observatori Fabra de Barcelona ha anat experimentant rècords o dades dstacables. Repassem algunes de les coses més importants que han passat durant l'any seguint el fil dels rècords de l'estació quasi centenària del Tibidabo.


MARÇ: el més plujós en 100 anys.

Dues situacions de llevant gairebé consecutives deixen registres de pluja molt abundants a gran part del país, a més a més són pluges que durent moltes hores: el dia 12 s'arriben a sumar 19 hores seguides sense parar de ploure.

ABRIL: el més càlid en 100 anys, la mitjana supera 3,5 graus el valor normal.

Una prematura calorada abans de Setmana Santa fa pujar els termòmetres fins als 35 graus a ponent.

JUNY: el tercer més plujós de tota la sèrie del Fabra.

Diverses tongades de tempestes fortes i amb molts llamps i trons generen més d'una nit d'insomni i ensurts. Les pluges es distribueixen de forma molt irregular i les inundacions contrasten amb la sequera a l'Ebre.


JULIOL: el tercer més plujós en 100 anys i el més fresc en 30 anys.

Sens dubte una de les imatges de l'any serà la del ciutadà Artur Antúnez navegant amb caiac per Girona en ple mes de juliol, a l'aeroport de Vilobí d'Onyar hi cauen més de 100 litres en un dia, un rècord de més de 50 anys que dobla l'anterior. Inici de vacances de frustrat, xàfecs, jerseis... i d'entre tots els rècords, un de molt peculiar a l'Estartit: per primer cop un mes de juliol té més estona amb el cel tapat que no amb sol.


AGOST: el segon més sec de tota la sèrie.

Finalment arriba l'estiu i l'agost passa sense cap tongada de xàfecs.


SETEMBRE: el segon més càlid en 100 anys i el quart més sec.

L'estiu s'allarga, i setembre acumula les hores de sol i calor que es van trobar a faltar el juliol. Un dels clàssics mesos de pluja a casa nostra s'acaba quasi sense ruixats. Els pocs que es produeixen al nord però, ocasionen desperfectes a la Garrotxa.


OCTUBRE: rècord de calor en un dia d'octubre, el Fabra arriba al 32,4 graus el dia del Pilar.

L'observatori del Tibidabo trenca fins a 5 vegades el rècord del dia més calorós per un mes d'octubre. El punt àlgid de la calorada arriba el dia del Pilar, a Girona el termòmetre s'enfila fins als 35 graus i s'omplen les platges. Les pluges no arriben fins a finals de mes i fan començar la temporada de bolets amb molt de retard.


NOVEMBRE: el segon amb menys fred, i el tercer amb més pluja.

Quan finalment s'obre l'aixeta les borrasques arriben sense parar durant 20 dies, alguns indrets acumulen en 30 dies la pluja de gairebé tot l'any. Tot i així les temperatures continuen sent molt altes per l'època.
Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT