Món

Shaima Jastaina, la saudita condemnada a 10 fuetades per conduir

Va ser indultada pel rei Abdallah davant la pressió internacional. L'escàndol va posar al descobert la manca de democràcia al país aliat dels Estats Units

Cristina Mas
1 min
Les dones a l'Aràbia Saudita no poden conduir. AFP

BarcelonaLa jove saudita Shaima Jastaina va ser condemnada el setembre a un càstig de 10 fuetades per haver-se saltat la llei que prohibeix conduir a les dones. Dos dies després de la sentència, que va generar una forta campanya internacional de rebuig, la princesa Amira al-Tweel va anunciar per Twitter que havia estat indultada pel rei Abdallah.

La polèmica sentència va arribar només unes hores deprés que el rei es comprometés a protegir els drets de la dona a l'Aràbia Saudita i a acceptar el sufragi femení a les eleccions municipals de 2015. També va prometre designar algunes dones al Consell Consultiu de la Shura, el màxim organisme legal, que està integrat només per homes. En el marc de la Primavera Àrab quedava al descobert la manca de democràcia al règim de Riad, aliat dels Estats Units.

Tot i que a l'Aràbia Saudita no hi ha cap llei escrita que prohibeixi conduir a les dones, la tradició ultraconservadora que regeix el país considera que la llibertat de moviments de la dona la faria més vulnerable al pecat. La policia normalment atura les dones conductores i les obliga a signar una declaració en què es comprometen a no fer-ho més. Però des de l'estiu, en el context de la Primavera Àrab, desenes de dones van mobilitzar-se per trencar amb la tradició.

L'Aràbia Saudita és l'únic país del món que impedeix conduir a les dones (tant autòctones com estrangeres). La prohibició obliga les famílies a contractar conductor o buscar un parent que permeti fer els desplaçaments.

stats