Cinc milions d'aturats i risc d'explosió social

L'atur ha batut rècords mes a mes durant el 2011. L'explosió social que vaticinen els agents socials la frenen la xarxa de suport familiar i l'economia submergida

Elena Freixa
1 min
El Govern i les entitats socials acorden la reforma del PIRMI

BarcelonaL'atur castiga a gairebé cinc milions de treballadors a tot l'Estat i a més de 700.000 a Catalunya, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de l'any. La inactivitat al mercat laboral posa en risc la pau social, a mesura s'esgoten les prestacions. Arribarà l'explosió social que han vaticinat els agents socials?

Hi ha alguns factors que contribueixen a que els efectes del drama de la desocupació no es tradueixin en protestes pels carrers, almenys de moment. Tot i que gairebé la meitat dels aturats catalans fa més d'un any que busquen feina, la xarxa social familiar i d'amistats actua de coixí quan les fonts d'ingressos davallen o bé s'esgoten.

L'economia submergida també hi juga un paper important, ja que alguns aturats busquen recursos per complementar el subsidi o pal·liar la manca de recursos un cop s'han consumit les prestacions per desocupació o d'altres ajudes.

La creació d'ocupació és cada vegada més urgent per evitar que segueixi creixent la bossa dels aturats en condicions precàries i abocats al risc de l'exclusió social en els casos més extrems.

Les polítiques que es posin en marxa per aconseguir-ho seran claus, no només per reactivar el mercat laboral, sinó també per orientar-lo cap a on es vol de cara als propers anys.

La proposta dels minijobs de 400 euros que Europa ha posat damunt la taula i que acontenta la CEOE obre també la porta al risc de fer més precàries les condicions de feina dels qui abandonin l'atur.

Els agents socials adverteixen del perill de plantejar únicament que és millor un petit sou que cap i demanen que la flexibilitat que volen les empreses, s'acompanyi de protecció i garanties per als treballadors.

stats