L'Aldea: un 'corralito' al Baix Ebre

Unes inversions massa grans per la dimensió de la secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea han provocat la immobilització de tots els estalvis, 5,6 milions d'euros. La Generalitat ha preparat un pla de reflotament en tres fases

Ara
1 min
Periodistes i fotògrafs davant la façana de l'oficina de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de l'Aldea.

BarcelonaEls 1.190 veïns afectats per la falta de liquiditat de la Cooperativa de l'Aldea tornaran poc a poc a recuperar els seus estalvis, un total de 5,6 milions d'euros. Coincidint amb el desè aniversari del famós corralito argentí a l'Aldea es va donar una situació similar d'immobilització de recursos d'una entitat financera. El centenar de seccions de crèdit lligades a les cooperatives existents a Catalunya no estan regulades pel Banc d'Espanya, el que representa que en cas de problemes com els de l'Aldea, cap organisme oficial respon pels estalvis. Malgrat la situació creada, el departament d'Economia de la Generalitat va destinar els seus tècnics per determinar si havia hagut un procés delictiu a la secció de crèdit i per elaborar un pla de viabilitat.

El Govern no va detectar pràctiques il·legals i va optar per determinar tres fases de salvament. La primera suposava la recuperació dels primers 1.000 euros dels comptes a la vista abans de Nadal. El 67% dels afectats tenen dipòsits inferiors a aquesta quantitat. També van poder recuperar el 50% dels estalvis els clientes que tenien quantitats més elevades.

La segona fase acabarà el primer trimestre de 2012, amb la previsió que els dipòsits restants es liquidaran a partir dels rendiments generats per la pròpia activitat de l'entitat, que també iniciarà un pla de venda d'actius. La tercera i darrera fase preveu retornar totes les quantitats. En tot cas, al final del procés la Cooperativa de l'Aldea es quedarà sense secció de crèdit.

stats