CANVI DE CICLE POLÍTIC

ERC i PSC busquen refer-se del tripartit renovant direccions i estratègies

Els socialistes opten per una renovació 'light' amb Pere Navarro al capdavant mentre els republicans trenquen amb el seu passat més immediat i tracen una nova estratègia pilotada per Oriol Junqueras

M.colomer
2 min

BarcelonaEls resultats de les eleccions nacionals del 28-N van tenir efectes devastadors per al PSC i ERC, que encara es van reproduir, amb més o menys intensitat, en les eleccions municipals del 22-M. Després de les dimissions del ja exprimer secretari del PSC i expresident de la Generalitat, José Montilla, i de l'executiva en bloc d'ERC, llavors liderada per Joan Puigcercós, ambdós partits van iniciar processos congressuals per buscar la reconnexió perduda amb la societat catalana.

Els socialistes -que reblaven el cicle més advers el 20-N entregant per primer cop la primera posició a CiU en unes eleccions espanyoles- han lliurat el timó del partit a l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que aquest desembre ha substituït José Montilla al capdavant del partit, després de guanyar els dos candidats situats a l'ala més catalanista del partit, Àngel Ros i Joan Ignasi Elena. Es tancava així un procés de renovació 'light', que tornava a rebutjar el grup propi al Congrés i es comprometia a obrir a la societat en unes primàries l'elecció del pròxim cap de llista a les eleccions nacionals del 2014 (Ros ja ha mostrat la voluntat d'optar-hi).

En canvi, en el seu congrés d'octubre, els republicans (sense l'exlíder Josep Lluís Carod-Rovira, que se'n donava de baixa després de les municipals) van optar per fer net i obrir nova etapa allunyada de tot allò relacionat amb el tripartit i fixant un nou rumb estratègic per donar prioritat a l'eix nacional, amb acostament a CiU inclòs. ERC encarregava de forma gairebé unànime a Oriol Junqueras i Marta Rovira la direcció de la nova etapa, que aconseguia frenar el cicle de baixada en les eleccions del 20-N i repetia resultats, compartint llista amb RCat i els independents de CatalunyaSí. Joan Puigcercós segueix sent l'home d'ERC al Parlament, si bé ja ha cedit a Junqueras el cap de cartell pel 2014.

stats