AVENÇOS MÈDICS

Embaràs sense ovaris

L'Hospital de Sant Joan de Déu aconsegueix que una dona que va tenir dos tumors als ovaris fa deu anys tingui un fill a partir del teixit ovàric que li van extreure i congelar

Lara Bonilla
1 min
Intervenció pacient sense ovaris

BarcelonaHa estat una de les fites mèdiques d'aquest 2011. L'embaràs, el primer al món d'aquestes característiques, s'ha produït a partir d'una tècnica nova, després d'un autotrasplantament de teixit ovàric i mitjançant fecundació in vitro.

A la dona, que ara té 31 anys, se li van detectar dos tumors als ovaris fa deu anys. Els ginecòlegs li van extreure teixit per congelar-lo durant el tractament quirúrgic. El teixit va romandre al Banc de Sang i de Teixits durant deu anys fins el juny d'aquest any en què, a petició de la pacient, se li va autotrasplantar perquè desitjava ser mare.

Quatre mesos després,la dona va presentar signes d'activitat ovàrica i al mes següent va tenir la seva primera menstruació espontània en 10 anys. Es va iniciar llavors el procés de fecundació in vitro i la dona es troba ara embarassada de sis setmanes. "Es va emocionar i va plorar perquè ja havia desestimat ser mare. Va ser molt entendridor", va explicar Justo Callejo, cap del servei de ginecologia de Sant Joan de Déu.

Aquesta tècnica ja ha estat utilitzada abans -hi ha 13 nadons vius al món fills de pacients oncològiques, una a València, també després d'un autotrasplantament ovàric- però aquest és el primer en què la dona no tenia cap ovari. La principal dificultat d'aquesta tècnica és mantenir el teixit viu després de descongelar-lo, ja que la sang ha d'arribar al teixit reimplantat. Per això, els professionals de Sant Joan de Déu van aplicar una novetat: van incorporar al teixit uns factors de creixement vascular, substàncies que estimulen la proliferació de vasos sanguinis.

stats