Especials 12/07/2012

El govern valencià continua negant que les retallades tinguen res a veure amb la virulència dels incendis

El conseller de Governació defensa la gestió de l'extinció dels focs de Cortes de Pallars i Andilla davant les crítiques de l'oposició per falta de mitjans i prevenció

Acn
2 min
El foc amaina, la polèmica continua

ValènciaDe la mateixa manera que ahir va fer el ministre de Medi Ambient, el conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha defensat aquest matí la gestió dels focs que van assolar 50.000 hectàrees al País Valencià. Dos incendis, el de Cortes de Pallars i el d'Andilla, que estan considerats com els pitjors dels últims 20 anys i que van cremar, aproximadament, la mateixa superfície que en tot l'estat espanyol fins al mes de juny.

Castellano ha culpat les condicions meteorològiques extremes que es van patir aquells dies com les responsables de la virulència dels dos focs. Durant la seua compareixença a les Corts Valencianes, el titular de Governació ha incidit en la complicació de les tasques d'extinció al·legant que tots els tècnics assenyalaven que els focs eren "fora de la capacitat d'extinció". Per aquest motiu, la participació de més mitjans no hauria ajudat a extingir el foc abans, segons el mateix conseller. A més, Castellano ha destacat que el pressupost en prevenció i extinció d'incendis ha augmentat en relació amb l'any anterior.

Castellano ha remarcat que els incendis d'Andilla i Cortes de Pallars han estat "extraordinaris i excepcionals", i ha atribuït de nou a les elevades temperatures, els forts vents de ponent i la baixa humitat, la responsabilitat de la ràpida propagació del foc. Per la magnitud dels incendis, Castellano ha explicat que es van desplegar una quantitat de dispositius "rècord" en comparació amb altres focs.

Per la seua banda, l'oposició en bloc ha coincidit a criticar la manca d'efectius, la tardança de la seua intervenció i la descoordinació entre ells, tal com han denunciat fins ara veïns i alcaldes dels pobles afectats. El diputat d'Esquerra Unida del País Valencià, Lluís Torró, no ha dubtat a demanar la dimissió del conseller de Governació, Serafín Castellano.

El portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, ha assenyalat que la prevenció podria haver minimitzat l'impacte dels focs i ha responsabilitzat el PP de la devastació de les flames. Ponce ha sol·licitat al conseller que reclame la consideració de zona catastròfica i ha traslladat també la sensació dels veïns i alcaldes dels municipis afectats de manca d'informació i descoordinació.

Finalment, la diputada socialista Ana Barceló ha assenyalat que les retallades del govern valencià són "intolerables" i les ha vinculat a la gran superfície cremada. Barceló també ha anunciat que el seu grup demanarà una comissió d'investigació sobre la gestió dels focs.

stats