Un any de protestes contra Al-Assad
Especials 18/03/2012

Un any de revolta a Síria en 15 vídeos

Les filmacions clandestines dels activistes són un testimoni de la repressió quotidiana, mentre el règim imposa el silenci mediàtic. Utilitzen les xarxes socials per donar a conèixer la seva lluita

Cristina Mas
3 min

BarcelonaSi no surt a la televisió, no existeix. El president sirià, Baixar al-Assad, està aplicant fins a l'extrem aquesta màxima, silenciant la informació sobre la revolta que fa un any afronta el seu règim als mitjans de comunicació locals i internacionals. Al-Assad combina aquest silenci amb aparicions als mitjans oficials. Trencar aquest silenci s'ha convertit en la forma de contribuir a la revolució d'un grapat d'activistes que arrisquen la vida per difondre al món a través de les xarxes socials escenes quotidianes de la repressió.

Els activistes de l'interior, coordinats amb els de l'exili, han contactat amb mitjans de comunicació d'arreu del món per fer-los arribar aquestes imatges. Recollim els 15 vídeos més significatius (el que teniu sobre aquestes línies i 14 més) dels que ens han arribat a la redacció de l'ARA en aquests dotze mesos de revolta. El bloqueig mediàtic imposat pel règim impedeix la verificació d'aquestes filmacions, però sí que hem pogut contrastar en la majoria de casos que tant l'accent de les persones que hi apareixen com els paisatges corresponen a Síria. Advertim que aquestes imatges poden ferir la vostra sensibilitat, però considerem que tenen valor informatiu.

  • 1. Mentre centenars de manifestants protestaven pacíficament contra el règim d'Al-Assad, l'exèrcit sirià va disparar contra la protesta, que se celebrava sota un cobert. Diverses persones van morir i d'altres van resultar ferides a Rastan, a prop de Homs. Entre els manifestants hi ha diversos nens.
  • 2. Un activista va enregistrar en directe la mort d'un manifestant a la ciutat de Douma, quan participava en una protesta al carrer. A plena llum del dia l'opositor cau abatut per un tret. Els seus companys l'assisteixen immediatament, però no poden fer res per salvar-lo.
  • 3. Un vídeo recull el moment en què l'exèrcit deté un ciutadà de Douma, i el seu fill s'enfronta als soldats perquè l'alliberin. Els soldats li criden "Fica't al cotxe!" i el pare deixa de resistir-se quan un d'ells empunya el fusell.
  • 4. Els atacs amb artilleria pesant contra zones residencials estan a l'ordre del dia. En aquest vídeo, un activista sirià va recollir el rescat d'un nen atrapat en una casa bombardejada.
  • 5. Els funerals, com el d'Al Hussa¡n, són una de les formes de protesta que continuen sortint als carrers de Síria. Els morts, que reben el tractament de màrtirs de la revolta, són honorats com el preu que cal pagar per la llibertat.
  • 6. Els franctiradors són un dels principals perills per als activistes sirians. Homes armats com el que un opositor va enregistrar en aquest vídeo penjat a YouTube ataquen les manifestacions i els vianants dels barris rebels. Alep és una de les ciutats que es manté com un baluard del règim, cosa que els analistes atribueixen una estratègia de concentració a les grans urbs d'agents dels serveis secrets i els serveis de seguretat.
  • 7. El barri rebel de Baba Amr, a Homs, va estar sotmès a un duríssim setge per part de l'exèrcit durant més d'un mes. Els activistes feien arribar al món imatges com aquestes, que acrediten el bombardeig de zones residencials.
  • 8. La periodista francesa Edith Bouvier, ferida en el setge de Homs, va demanar en un vídeo un alto el foc i l'evacuació dels ferits
  • 9. L'ARA va poder entrevistar per Skype l'activista Omar Shakir, que va oferir un testimoni de primera mà des de Homs.
  • 10. Basil-al Sayed (foto), de 24 anys, va rebre un tret al cap mentre filmava la repressió de les protestes a Homs, el 27 de desembre. Unes hores després moria a l'hospital de campanya del barri de Bamba Amr. En els últims deu mesos havia filmat milers d'hores d'imatges, que s'havien difós a través de molts mitjans internacionals.
  • 11. Un vídeo, filmat al setembre a Homs, mostra l'arribada d'un grup de soldats que es neguen a executar l'ordre de reprimir les protestes, decideixen sumar-se als manifestants i són rebuts com a herois.
  • 12. Un any després de l'esclat de la revolta, Damasc, la capital siriana, continua sota control del règim. Les protestes, però, cada dia són més freqüents als suburbis, com la que recull aquest vídeo, datat el 18 de febrer.
  • 13. El viceministre del Petroli, Abdo Hussameddin, de 58 anys, va aparèixer en un vídeo penjat a YouTube anunciant la seva dimissió per la repressió que imposa el règim contra la revolta popular. En un discurs de quatre minuts, el que fins avui és el funcionari de més rang que abandona el govern sirià diu que es passa a l'altre bàndol, després de 33 anys al servei dels Al-Assad, i que abandona també el partit Baas.
  • 14. Un vídeo de l'oposició siriana aprofita el ressò de la campanya #Kony2012 per llançar una altra producció que vol ser viral.
stats