SÍRIA
Especials 10/01/2012

Baixar al-Assad manté el discurs en una aparició inèdita

El president de Síria, Baixar al-Assad, acusa una conspiració internacional de ser al darrere de la revolta ciutadana contra ell i afirma que es mantindrà al poder. També anuncia que al març tindrà lloc un referèndum sobre la nova constitució

Agències
1 min
Moment del discurs d'Al-Assad, en una imatge de la televisió siriana. / AFP PHOTO / SYRIAN TV

DamascEl president sirià Baixar al-Assad ha parlat avui en una compareixença inèdita. En la seva primera aparició en públic des del juny passat, el mandatari ha decebut les expectatives i ha mantingut el discurs de sempre. Ha dit que continuarà al poder i ha insistit que encara té el suport dels seus ciutadans, malgrat una revolta de 10 mesos contra ell.

Al-Assad ha recorregut, un cop més, a les teories de la conspiració. Ha afirmat que "la victòria és a prop" i que una "planificació estrangera" és al darrere de l'aixecament ciutadà contra el seu règim, amb la intenció de "desestabilitzar Síria". "Els mitjans de comunicació internacionals intenten sense treva dur Síria a l'enfonsament, però estan fracassant", ha dit en el seu discurs a la Universitat de Damasc retransmès per la televisió siriana.

Promesa de reformes

El mandatari ha anunciat un referèndum al març sobre la nova constitució siriana, que una comissió està elaborant i que aplanaria el camí cap a unes eleccions al maig o al juny, i ha donar la benvinguda a la idea d'expandir el govern per incloure-hi "totes les forces polítiques".

Al-Assad també ha negat qualsevol responsabilitat en la mort de milers de manifestants al país i ha assegurat que només "un boig" donaria l'ordre de disparar contra la seva gent. Al-Assad ha arremès contra la Lliga Àrab –que manté un equip d'observadors al país–, la qual ha acusat de no protegir els interessos àrabs.

Síria viu, des de mitjans de març, una onada de protestes durament reprimida pel règim. L'ONU estima en més de 5.000 les persones mortes en aquest període.

stats