eurocopa

La selecció de Portugal, el millor aparador per Jorge Mendes

L'agent FIFA, amb la majoria del combinat lusità en cartera, té un especial interès en que Portugal arribi lluny a l'Eurocopa: els seus negocis en depenen

La selecció portuguesa de futbol s'ha convertit amb la seva arribada a les semifinals de l'Eurocopa en el millor aparador possible per l'agent de jugadors Jorge Mendes, que representa 17 dels 23 homes convocats per Paulo Bento. Considerat l'agent FIFA més important del món del futbol, Mendes ha fonamentat el seu èxit en els talents que apareixen al seu propi país, de nacionalitat portuguesa o estrangers. En una carrera fulgurant que va començar fa 16 anys, Mendes ha aixecat gairebé un empori amb la seva empresa, Gestifute.

De l'equip titular de la selecció portuguesa -Paulo Bento ha repetit onze en els quatre partits disputats fins ara a l'Eurocopa-, només el migcampista Joao Moutinho, del Porto, no pertany al "club" de Mendes. De la resta de la convocatòria, Varela (Porto), Rolando (Porto), Ricardo Costa (València) i els porters suplents Eduardo (Gènova) i Beto (Porto) són els únics representats per algú aliè a Gestifute, segons les informacions aparegudes a la premsa portuguesa. Fins i tot el mateix seleccionador, Paulo Bento, apareix en aquest selecte grup. A la cartera de Mendes hi ha uns 80 noms, d'entre els quals destaquen els de compatriotes com Ronaldo, Mourinho o Pepe, tots ells actualment al Reial Madrid.

El rendiment en un torneig internacional com el que es juga aquests dies a Polònia i Ucraïna és clau en la cotització dels futbolistes, sobretot d'aquells el futur dels quals no està definit en el seu club i que busquen una sortida. En aquest sentit, la cita pot ser especialment important per jugadors com Nani, extrem del Manchester United, de qui s'especula que podria abandonar els 'red devils' després d'una temporada en la que no sempre ha sigut titular indiscutible. El futbolista portuguès, d'origen capverdià, s'ha reivindicat com un davanter àgil, ràpid i desequilibrant, un dels més destacats amb la seva selecció -sorprenent ha sigut el seu esforç en tasques defensives-, tot i que encara se li resisteix el gol.

Un altre baluard del conjunt dirigit per Paulo Bento que podria ser traspassat aquest estiu és el porter de l'Sporting de Lisboa Rui Patricio, que de moment s'ha mostrat segur sota els pals i pel qual ja han preguntat clubs de la talla del Manchester United . Més a prop encara sembla la marxa del central del Zenit Bruno Alves, relacionat amb el Juventus italià, o la del migcampista Ruben Micael, propietat ara de l'Atlètic de Madrid. Tampoc tenen el seu futur clar Miguel Veloso, que s'està revaloritzant gràcies a la seva titularitat amb Portugal després d'una campanya grisa al Gènova, ni Hugo Viana, que després d'una temporada com a motor del Braga podria canviar d'aires.

L'Eurocopa també és l'aparador perfecte per a joves valors com el defensa del Porto Miguel Lopes o el davanter del Benfica Nelson Oliveira. Aquest últim ja ha mostrat espurnes de qualitat en els minuts que ha disposat i fins i tot podria ser titular contra Espanya per la lesió de Postiga. El cas d'Oliveira, la gran perla del futbol lusità als seus 20 anys, és curiós: tot i no comptar amb massa oportunitats al Benfica, disposa la confiança de Paulo Bento, que té problemes per trobar davanters de nivell.

El poder de Mendes en la selecció ha estat objecte d'escàs debat a Portugal, encara comentaristes influents com Rui Santos han advertit alguns riscos, com una hipotètica pèrdua d'autonomia per part del seleccionador nacional. L'agent FIFA, conegut per alguns com "superagent Mendes" i a qui els seus crítics anomenen "tauró Mendes", ha participat en diversos dels més multimilionaris traspassos del futbol mundial en l'última dècada. Mendes sempre ha defensat que la relació amb els seus representats és de confiança i amistat, i ha recalcat que no els cobra comissions, sinó que negocia els pagaments amb els clubs venedors i compradors en funció del cas.

En aquesta Eurocopa, Mendes ja ha assistit a diversos partits jugats per la selecció de Portugal acompanyat del tècnic del Reial Madrid José Mourinho, conscient que l'actuació dels seus "deixebles" influirà en la feina que té per davant aquest mateix estiu.