SÍRIA
Especials 26/03/2011

Almenys quatre morts i un centenar de ferits en una manifestació a Síria

Els fets han passat a la ciutat de Latakia, on també ha cremat la seu del partit del govern. Ja han mort setanta persones en les últimes setmanes, a causa de la repressió del règim

Redacció
2 min
Captura de Youtube. Un manifestant destrueix la imatge de l'expresident / AFP

BarcelonaAlmenys quatre persones han mort aquest dissabte a Síria en els trets que hi ha hagut entre la policia i grups de desconeguts, en una manifestació pacífica de l'oposició. Un dels morts és un agent de la policia. També hi ha un centenar de ferits. Els fets han passat a la ciutat de Latakia. Un testimoni ha informat de les morts a la cadena de televisió Al Jazeera. Segons aquest testimoni, els trets els havien disparat "arbitràriament" els policies i també grups de civils situats darrere els agents de seguretat.

A la mateixa ciutat de Latakia grups de manifestants han incendiat una seu del partit del govern Baaz. També han cremat una altra seu i una comissaria de policia a Tafas.

En les últimes setmanes ja han mort unes setanta persones al país durant les protestes ciutadanes. La gran majoria de víctimes han estat causades per la repressió de les forces policials.

Al marge d'aquests enfrontaments, desenes de presos polítics han estat alliberats aquest dissabte i s'espera que en les properes hores sigui excarcerat un altre grup de presoners, segons ha informat un activista de drets humans.

Akram al Buni, exprés polític de Síria, ha informat als periodistes que prop de setenta presos polítics, la majoria kurds, han estat posats en llibertat a primeres hores d'aquest dissabte des d'una presó dels afores de Damasc.

Aquest dissabte al matí el director de l'Observatori Sirià de Drets Humans, amb seu a Londres, Rami Abdelrahmane, ha assegurat a France Presse que "les autoritats sirianes van alliberar divendres més de 200 persones de la presó de Sednaia, la majoria d'ells islamistes, després d'haver signat una petició d'alliberament".

Denúncia de la comunitat internacional

El gest arriba després de la condemna internacional per la dura repressió del règim sirià contra les manifestaciones de protesta que demanen més llibertats. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, ha demanat "màxima contenció" al president de Síria, Baixar Al Assad, durant una conversa telefònica. Després de la jornada de protestes generalitzades arreu del país ahir, un comunicat emès per l'oficina de Ban Ki Moon afirma que "el govern sirià té l'obligació de respectar i protegir els drets fonamentals dels seus ciutadans".

L'alt comissionat de les Nacions Unides pels drets humans, Navi Pillay, també ha alertat Síria davant del risc de caure en una "espiral de violència" i li ha recordat les lliçons que es poden extreure del que està passant en altres països del Món Àrab.

També els Estats Units han condemnat la violència empleada per les forces de seguretat sirianes que, segons Amnistia Internacional, han causat 55 morts en una setmana a la ciutat de Deraa, al sud-oest de Síria. El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha demanat al règim sirià que es limiti a accions pacífiques i a "participar en un diàleg polític amb el poble". "Demanem també al govern sirià que s'abstingui de detenir, sigui de la forma que sigui, militants pro drets humans o periodistes", ha afegit.

Aquest matí les mesquites de la ciutat de Deraa, epicentre de la revolta, han anunciat els noms de les víctimes mortals durant les protestes d'aquests darrers dies que seran enterrades durant el dia d'avui. Segons France Presse, avui s'ha publicat una nova crida a Facebook instant més manifestacions en una "jornada de revolta popular".

stats