Revoltes al món
Especials 17/04/2011

El president sirià assegura que derogarà la llei d'emergència en un termini màxim d'una setmana

La televisió estatal siriana ha retransmès en directe el discurs del president Baixar al-Assad en la primera reunió del nou govern del país

Agències
1 min

BeirutEl president de Síria, Baixar al-Assad, va encapçalar dissabte la primera reunió del nou executiu del país, al capdavant del qual hi ha l'exministre d'agricultura, Adel Safar. La televisió estatal va retransmetre en directe a les sis de la tarda, hora siriana, el discurs d'al-Assad, en el qual es va comprometre a derogar la llei d'emergència, en vigor des de 1963, “en un termini màxim d'una setmana”.

L'estat d'emergència anul·la les llibertats de la ciutadania i ha estat clau per mantenir el ferri control del règim sirià, governat pel partit Baas i controlat per l'exèrcit i els serveis secrets. El president sirià ja es va comprometre a modificar la llei d'emergència i substituir-la per una altra llei que regularia la seguretat del país. El termini per fer-ho acaba el 25 d'abril. Així doncs, ahir al-Assad va reiterar aquesta voluntat de modificar la llei d'emergència. Falta veure, però, quin abast tindrà la modificació i si serà suficient per aplacar les protestes que ja fa un mes que duren i que, segons organitzacions defensores dels drets humans, han causat la mort de 200 persones.

Les manifestacions no s'han aturat aquest cap de setmana. Prop d'un miler de persones van protestar ahir pels carrers de Daraa, al sud de Síria, demanant la caiguda del règim. També a Duma, als afores de la capital, Damasc, 1.500 residents, segons l'agència Reuters, van ocupar una plaça demanant l'alliberament de 140 persones del seu barri que van ser detingudes el mes passat. I diumenge les manifestacions van tornar per segon cop a la ciutat de Sweida, de majoria drusa i al sud del país.

stats