GUERRA CIVIL A SÍRÍA
Especials 01/08/2012

Els rebels sirians resisteixen l'ofensiva de l'exèrcit sobre Alep

El règim de Baixar al-Assad utilitza helicòpters i caces a l'est de la ciutat. El president reconeix que ha entrat en una batalla "decisiva"

Ara
2 min
Un combatent rebel a Alep. PIERRE TORRES / AFP

BarcelonaL'aviació i l'artilleria siriana estan bombardejant Alep, on els rebels resisteixen l'ofensiva de l'exèrcit de Baixar al-Assad i asseguren que han obligat a fer recular algunes tropes. Hi ha grans núvols negres sobre la ciutat després que helicòpters d'atac i un caça MiG de fabricació russa metrallessin els districtes de l'est.

Hores abans, els rebels van aconseguir armament en l'assalt a un control militar molt important del nord de la ciutat, segons es veu en un vídeo casolà distribuït per l'agència Reuters.

També hi ha combats a la ciutat oriental de Deir Az-zor, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, que va dir que més de 300 persones han mort en l'últim mes. Segons l'ONG, unes 500.000 persones –un terç del total– han abandonat la ciutat i estan desplaçades per la província, on es concentren la majoria de pous de petroli del país.

Crítiques contra Al-Assad

Amb la intensificació de la violència de les darreres setmanes, es multipliquen les denúncies contra el règim de Baixar al-Assad, que s'enfronta a una revolta popular des de fa 16 mesos.

"Les massacres que s'estan produint a Alep i a altres llocs de Síria arriben a crims de guerra que són castigats pel dret internacional", ha dit Nabil Elaraby, secretari general de la Lliga Àrab. Paral·lelament, Amnistia Internacional ha fet públic un informe sobre les massacres a la ciutat basat en una investigació sobre el terreny. El treball documenta com les forces de seguretat "utilitzen habitualment foc real contra manifestacions pacífics, assassinant i ferint manifestants i vianants, incloent-hi nens, perseguint i atrapant els ferits, els metges que els tracten i els activistes opositors".

L'informe també constata que "familiars dels manifestants i els vianants assassinats per les forces de seguretat han estat pressionats per signar declaracions en què asseguren que els seus éssers estimats van ser morts a mans de 'bandes terroristes armades'".

Mentrestant, les condicions de vida a Alep, la ciutat més gran de Síria, amb 3 milions d'habitants, degeneren a causa del setge: hi ha dèficit de gas i gasolina i equipament mèdic. Unes 200.000 persones han abandonat la ciutat, segons l'ONU.

Al-Assad: el futur del país en joc

El president sirià ha emès aquest dimecres un comunicat amb motiu del dia de les forces armades. "El destí del nostre poble i la nostra nació, el passat, el present i el futur depèn d'aquesta batalla", diu el text. Fa dues setmanes que el president sirià no fa cap aparició en públic.

stats