Especials 11/12/2021

Smart Ports: Piers of the Future, punt de trobada dels grans avenços en digitalització dels ports més innovadors

La tercera edició de l’Smart Ports, una iniciativa del Port de Barcelona, es va celebrar en ‘streaming’ els dies 16 i 17 de novembre

3 min
L’Smart Ports es fa en el marc del Smart City Expo World Congress, amb la presència de directius dels ports més innovadors del món

El Port de Barcelona està en constant evolució i transformació. De fet, en les properes dècades el port es vol convertir en quelcom més que un port. Serà un hub logístic altament diversificat i amb multiplicitat d’usos: un centre intermodal continental, una plataforma logística regional, un hub de combustibles nets, una plataforma d’economia circular, un districte tecnològic de l’economia blava i un hub d’innovació i formació en robòtica. I serà un port plenament integrat a la ciutat.

Aquests són els objectius fixats al IV Pla Estratègic del Port de Barcelona 2021-2025, que estableix la fita d’esdevenir un port SMART (sostenible, multimodal, àgil, resilient i transparent). I això és el que es va transmetre durant les dues jornades de la tercera edició de l’Smart Ports: Piers of the Future, celebrada els dies 16 i 17 de novembre per iniciativa del Port de Barcelona, on els ponents van abordar la innovació als ports a través d’aquesta filosofia SMART, presentant diferents aplicacions d’èxit desenvolupades en els seus àmbits i basades majoritàriament en l’aplicació de noves tecnologies, com són el 5G, la intel·ligència artificial, el machine learning, els drons o l’ús de la tecnologia hyperloop, entre d’altres.  

Aquest congrés sobre ports intel·ligents va comptar amb més de 6.000 espectadors únics i més de 20.000 visualitzacions. Espectadors de tot el planeta (Colòmbia, Singapur, Marroc, Nigèria, Estats Units, Nova Zelanda, Índia i Indonèsia, entre d’altres) van seguir l’esdeveniment per conèixer què estan fent els ports per ser més intel·ligents, més àgils i més sostenibles.

Destacats líders portuaris hi van participar enguany, com és el cas del president del Port de Barcelona, Damià Calvet; el director del de Los Angeles, Gene Seroka, i el director general del Port d’Hamburg, Jens Meier, entre d’altres.

Oportunitats empresarials 

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, va destacar que “Smart Ports permet connectar els ciutadans i els ports de tot el món amb l’objectiu d’identificar oportunitats empresarials, tot compartint experiències i pràctiques innovadores”. Calvet va afegir que “la innovació no pot fomentar-se únicament des de la visió de les autoritats portuàries, sinó que també cal saber què necessiten les comunitats per desenvolupar projectes que aportin beneficis als ciutadans”.

L’Smart Ports 2021 va tenir més de 6.000 espectadors únics i més de 20.000 visualitzacions.

En aquesta línia, Gene Seroka, director del Port de Los Angeles, va manifestar que “durant mil·lennis, els ports han estat vitals pel desenvolupament de la nostra civilització. Ara, la col·laboració entre els ports intel·ligents és crítica per a l’evolució sostenible a llarg termini de la nostra societat”.

El director general del Port d’Hamburg, Jens Meier, va destacar per la seva banda que l’Smart Ports “és una gran oportunitat per mostrar els temes principals de l’agenda dels ports, així com els projectes més innovadors ja en marxa. Convertir un port en un port intel·ligent no només significa garantir de manera eficient un futur sostenible definit per les noves tecnologies i l’optimització dels processos i les infraestructures existents dins del port, sinó que també requereix d’una cooperació multinivell entre les autoritats governamentals, les comunitats locals i les diferents parts implicades”.

Projecte Hyperport

Cal destacar, durant l’edició d’aquest any, la presentació del projecte HyperPort, dedicat a l’aplicació de la tecnologia hyperloop, ideada per l’empresa aeroespacial SpaceX, al transport de mercaderies i passatgers. En el cas del Port de Barcelona, els dos projectes escollits per presentar-los a l’Smart Ports: Piers of the Future van ser una innovadora solució de geolocalització basada en la tecnologia 5G i la intel·ligència artificial i la primera prova pilot de comunitat energètica que es farà en un port de l’Estat, la comunitat energètica del Moll de Pescadors, que té com a finalitat la producció d’energia renovable per cobrir les necessitats de consum tant del mateix moll com d’altres usuaris. Es tracta d’una prova pilot d’autoconsum compartit d’energies renovables optimitzant els consums al Moll de Pescadors.

L’objectiu final d’aquest esdeveniment és explorar tot el potencial social i econòmic que ofereixen els ports en l’actualitat, posant especial èmfasi en les relacions entre els ports i les ciutats que els acullen i que cada vegada són més estretes i han de ser totalment obertes. Per això, enguany a l’Smart Ports: Piers of the Future també es van abordar aspectes per a la millora d’aquesta relació, noves demandes de mobilitat urbana, economia blava i com els governs poden aprofitar per crear riquesa i avenços tecnològics en el transport.  

stats