Publicitat
Publicitat

Salut assegura que la llei del tabac evita 800 morts anuals per tabaquisme passiu

El 2011 es va tancar amb 465 denúncies per incompliment de la llei, malgrat que el 99,6% de locals no tenien cap persona fumant durant les inspeccions oficials que s'han fet

La gran majoria dels locals inspeccionats a Catalunya compleix la llei del tabac que va entrar en vigor el gener del 2011 i que, segons estimacions de la Generalitat, contribueix a evitar fins a 800 morts anuals per tabaquisme passiu en aquesta comunitat, segons que ha informat avui el Departament de Salut.
En un comunicat amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac que se celebra demà, el departament que dirigeix Boi Ruiz fa un balanç "òptim" del primer any d'aplicació de la llei antitabac (2011), en què es van realitzar 24.889 inspeccions.


En el 99,6% dels locals inspeccionats no es va observar cap persona fumant, i els casos d'incompliment de la normativa s'han solucionat de forma ràpida i satisfactòria, segons Salut. El 2011 es van rebre 465 denúncies, es van incoar 96 expedients que, de moment, s'han resolt amb sancions en la meitat dels casos (43), amb multes que van de 30 a 3.000 euros.


Després dels resultats de la llei antitabac, un dels objectius de les autoritats sanitàries és ara reduir el fum que un 21,1% dels menors respiren als seus domicilis.
En aquest sentit, el Departament de Salut va impulsar el programa "Infància sense fum" per formar més de 400 pediatres de l'atenció primària per aconsellar els pares com han de protegir els seus nens del fum ambiental.

L'atenció primària és precisament un dels eixos dels programes per deixar de fumar, així com les farmàcies, els serveis telefònics com Sanitat Respon (amb gairebé un miler de trucades trimestrals) i la xarxa de 24 unitats especialitzades, que van atendre entre 1.800 i 2.100 persones el 2011.
Segons el departament de Salut, durant l'any passat 56.286 persones visitades en l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) van deixar de fumar, un 10% més que el 2010. Les dades del Comissionat per al Marcat de Tabac del Ministeri d'Hisenda també apunten que hi ha menys fumadors, ja que les vendes de cigarrets van baixar el 2011 un 16,1% a Catalunya.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT