Publicitat
Publicitat

Crisi nuclear

Els tècnics de la central de Fukushima no van saber reaccionar a l'accident i el govern en va informar tard

Creien que un dels sistemes de refrigeració d'emergència funcionava. Les ordres d'evacuació van ser confoses, cosa que va posar en perill poblacions senceres

Resposta del Japó a la crisi nuclear que provocada pe l tsunami de l'11 de març, que va causar 20.000 morts, va ser confosa i plena d'errors. Els tècnics de la central de Fukushima van pensar equivocadament que el sistema de refrigeració d'emergència funcionava, cosa que va endarrerir la posada en marxa de sistemes alternatius. El govern tampoc va reaccionar bé i va donar tard i malament la informació sobre les fuites radioactives. Un informe independent difós aquest dilluns dóna una imatge de tècnics i funcionaris superats per la situació, que van cometre errors greus.

El text, de 507 pàgines, s'ha elaborat en base a 400 entrevistes i destaca que les autoritats havien subestimat el risc de tsunami, en suposar que l'onada més alta que podia afectar el país no superaria els sis metres d'alçada. Les que aquell dia van destrossar la central de Fukushima en feien més de 12. L'informe critica l'ús del terme soteigai (inimaginable o imprevisible), que permetia implícitament a les autoritats eludir la seva responsabilitat pels fets.

L'informe, que és provisional i es tancarà a mitjans de 2012, assegura que els treballadors de la central nuclear de Fukushima no estaven preparats per afrontar emergències com el tall d'energia produït per l'impacte del tsunami sobre els sistemes de refrigeració principals i de reserva de la planta. L'escalfament dels reactors va provocar el pitjor desastre nuclear des de Txernòbil. El text recull el testimoni dels treballadors que asseguren que no hi havia un protocol a seguir .

La mala gestió d'un sistema de refrigeració d'emergència va fer pensar que encara funcionava, tot i que havien saltat diverses alarmes alertant d'una fallada total. Aquest error va endarrerir algunes hores la recerca de formes alternatives de fer arribar aigua als reactors per refredar-los.

El document conclou, però, que és possible que els danys causats pel tsunami fossin tan greus que, encara que s'hagués actuat adequadament, les fusions dels nuclis s'haurien produït igualment. No obstant, una resposta més acurada podria haver minimitzat els danys als nuclis, les fuites de radiació i les explosions d'hidrogen, que van enviar núvols radioactius a l'aire. 

El text també destaca  que el govern va endarrerir la informació al públic i que va fer servir un llenguatge evasiu enlloc d'admetre la fallida dels reactors. També va trigar a divulgar les dades de radiació. Això va exposar a la contaminació poblacions senceres que es podrien haver evacuat abans.

Davant aquests problemes, l'informe recomana separar els reguladors de les centrals nuclears de la unitat governamental que promou l'extensió de l'energia atòmica. El govern ja va anunciar que traslladaria aquestes agències de control a la Conselleria de Medi Ambient.


Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT