TECNOLOGIA PER AGUANTAR L'ESTIU
Especials 05/08/2014

Dur la càmera a la platja: una bona idea que pot ser arriscada

Us oferim una sèrie de consells i recomanacions bàsiques per poder fer fotografies a la sorra

Enric Borràs
2 min

BarcelonaDur la càmera digital a la platja pot ser una bona idea, si en sabeu treure prou profit, per captar fotografies que causin tota mena d'enveges al perfil de Facebook que vagin més enllà dels clàssics peus a la sorra que aquests dies omplen Instagram. Però també podeu patir tota mena de problemes si no vigileu. Tot seguit us n'enumerem alguns de bàsics i us oferim alguns consells de prevenció i per retratar millor:

  • Aigua de mar. Sí, és evident, però cal parar-hi compte. L'aigua salada és especialment corrosiva per als aparells electrònics, més que la dolça. Per evitar que se us mulli la millor opció és no acostar-la a l'aigua, però si ho voleu fer podeu optar per comprar-ne una de resistent a l'aigua. Si no us voleu gastar diners podeu fabricar-vos una funda impermeable per a la càmera amb una bossa de plàstic de les que serveixen per guardar aliments al congelador, per exemple, encara que això servirà més que res per protegir-la de les esquitxades i prou. Entre totes dues opcions hi ha un entremig: comprar fundes de plàstic pensades especialment per això, per submergir la càmera uns pocs metres.
  • Sorra i crema. Pot semblar més difícil que causin algun problema, però no ho és. No serveix de res tenir la càmera ben apartada de l'aigua si acaba damunt l'arena, és molt fàcil que els grans ratllin l'objectiu o espatllin algun mecanisme. Tampoc és gaire aconsellable que us la pengeu al coll si us acabeu d'untar amb protector solar, per exemple.
  • Massa sol. El sol directe a la càmera la pot sobreescalfar. Si la teniu engegada, fins i tot podria deixar de funcionar. Us heu adonat que quan un iPhone s'escalfa massa avisa que s'apagarà fins que no es refredi? És per evitar desperfectes. A més, les bateries es poden descarregar de cop i volta si deixeu que l'aparell s'escalfi massa. Tot sovint n'hi ha prou d'embolicar la càmera amb la tovallola o deixar-la dins la bossa que digueu.
  • Vigileu a qui fotografieu. Les platges són llocs públics i, per tant, no tindreu problemes si fotografieu el paisatge en general. Només en podeu tenir algun si feu servir un trípode. Ara, si fotografieu algú ja és una altra cosa. Val més que compteu amb el seu permís o que us ho penseu dues vegades. Aquí podeu llegir alguns consells legals sobre la qüestió.
  • Penseu en l'horitzó. Quan feu una fotografia a la platja intenteu que l'horitzó quedi recte, una variació mínima es notarà després, a casa, quan mireu la imatge a la pantalla de l'ordinador. Si la càmera no té visor, sinó una pantalla posterior, com la majoria de compactes, és probable que gairebé no vegeu la imatge a ple sol, intenteu equilibrar-la prenen les angles de la carcassa i algun altre element com a punt de referència.
  • Tingueu en compte la llum. Si fa molt de sol -i més és migdia- probablement hi haurà massa contrastos entre les zones d'ombra i les que estiguin a plena llum. Les fotografies us poden quedar massa clares -'cremades'- en algunes bandes i completament fosques en d'altres. Penseu que podeu forçar el flaix, sobretot si feu un retrat a contrallum, per exemple, encara que heu de tenir en compte que el flaix d'una compacta normal no sol arribar més enllà dels tres o quatre metres.
stats