LES REVOLTES AL MÓN
Especials 25/08/2011

La transició líbia es posa en marxa mentre encara duren els combats a Trípoli

El Grup de contacte sobre Líbia es reuneix avui a Turquia per buscar fons per a la reconstrucció del país. A la capital, hi continuen els combats entre els rebels i els lleials al règim del dictador Gaddafi, encara desaparegut

Agències
2 min
Els rebels i els lleials a Gaddafi continuen mantenint combats als carrers de Trípoli / EFE

TrípoliDos dies després que els rebels entressin als quarters generals de Gaddafi a Trípoli i destruïssin els símbols de la seva era, encara hi ha a la capital líbia algunes bosses disperses de fanàtics lleials que mantenen enfrontaments amb els rebels. Mentre continuen els combats a la capital, les quatre organitzacions que integren el Grup de contacte sobre Líbia es reuneixen avui a Turquia amb l'objectiu de recaptar fons i fer plans per a un futur sense Gaddafi. Mentrestant, no hi ha pistes sobre on poden ser el dictador i els seus fills, a qui els rebels continuen buscant.

A Trípoli, els carrers continuen deserts i la majoria de civils no s'atreveixen encara a sortir de casa pels combats que mantenen als carrers les forces rebels i els pocs lleials que encara queden al règim de Gaddafi. Molts estan angoixats però tenen esperança que la guerra s'acabarà aviat, i també l'escassetat de menjar, aigua i medicines tant per als ferits com per als malalts. Els coets i els tirotejos continuen sent la banda sonora de la ciutat.

Reunió del grup de contacte

Aquest dijous, l'OTAN, la Unió Europea (UE), la Lliga Àrab i la Unió Africana (UA), que integren el Grup de contacte sobre Líbia, buscaran a Istambul la manera de descongelar els fons del coronel i de l'Estat libi, immobilitzats en comptes internacionals des que va començar la repressió a la revolta. Faran falta fons per alleugerir els pobles i ciutats que han viscut els estralls de la guerra i per desenvolupar les reserves petrolíferes que poden fer ric el país. França i Itàlia són dos dels països amb més interessos i més bona posició per explotar els recursos de la nova Líbia, mentre que Turquia, a més d'un relatiu interès en l'energia, vol col·locar-hi les seves empreses constructores en una bona posició per a la reconstrucció del país.

stats