Vaga general
Especials 29/03/2012

Els transports públics de Barcelona registren retards i actes vandàlics

Els serveis mínims del matí han funcionat amb normalitat, excepte retards i bloquejos als accessos de diverses estacions de metro i a la cotxera d'autobusos de Ponent

Ara
3 min

BarcelonaAls transports públics, els serveis mínims pactats amb el ministeri de Foment –un terç del servei– s'estan complint, a grans trets, però s'hi han registrat algunes incidències.

El metro de Barcelona ha iniciat els serveis mínims amb retards en algunes línies a causa de l'actuació dels piquets sindicals, mentre que algunes parades de metro han estat objecte d'actes vandàlics. Concretament, les estacions de metro de Zona Universitària (L3) i Cornellà Centre (L5) han obert amb retard, a les 07.10 hores, per haver patit actes vandàlics a les portes d'accés, i la de Boixeres (L5) ha obert a les 06.50 hores pel mateix motiu, segons ha informat TMB. L'estació de Santa Coloma (L1) i la de Paral·lel (L3 i L2) també han estat objecte del bloqueig dels accessos.

Sabotatges a 24 autobusos

Pel que fa als autobusos, la sortida de vehicles de les cotxeres s'ha fet amb normalitat, excepte a la de Ponent, on un piquet i un tall de trànsit a la Gran Via han endarrerit l'inici del servei d'uns 40 vehicles. Des que ha començat la jornada, un total de 19 autobusos han estat objecte de sabotatges, com pintades als retrovisors, rodes punxades o vidres trencats, ha indicat un portaveu de TMB. A més, entre les 20.50 hores d'ahir i la mitjanit, cinc autobusos més que prestaven servei han patit danys.

A les cotxeres de la Zona Franca, la sortida d'autobusos s'ha fet sense incidents rellevants a l'entorn de les sis del matí. Només hi ha hagut algunes escenes de tensió quan un piquet format per una seixantena de persones ha estat controlant que només sortissin de les cotxeres els vehicles que havien de complir amb els serveis mínims i ha evitat que alguns treballadors de TMB, que han acudit al lloc de feina sense formar part del dispositiu de servei mínim, poguessin accedir a les instal·lacions.

També hi ha actuacions de piquets a les línies R2, R3, R15 i R16, que dificulten el pas d'alguns combois. A l'estació de Sants de Barcelona, a primera hora, els usuaris que arribaven i sortien amb els trens de Rodalies eren pocs, així com els que agafaven el metro, i explicaven que els trens anaven molt buits, informa l'ACN.

Problemes als autobusos interurbans del Baix Llobregat

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), en canvi, ha pogut iniciar els serveis mínims a les 06.30 hores amb normalitat, ja que la presència de piquets a les estacions de Plaça Catalunya i Plaça Espanya no ha interferit en començar les circulacions. També el servei de la línia Lleida - La Pobla de Segur ha arrencat sense incidents. El mateix ha passat amb el Trambesòs, mentre que el Trambaix ha començat a prestar servei amb retard perquè un piquet informatiu ha impedit la sortida de les cotxeres dels tramvies, segons ha informat l'empresa TRAM.

D'altra banda, grups de piquets han impedit aquest matí la sortida des de les cotxeres de Viladecans (Baix Llobregat) dels autobusos que comuniquen les diverses poblacions del Baix Llobregat amb l'Hospitalet i la capital catalana, ha informat l'operadora Baix Bus. A causa de l'acció dels piquets, els autobusos de les empreses Mohn, Oliveras i Rosanbus no han pogut sortir. Aquests autobusos també comuniquen la comarca del Baix Llobregat amb l'aeroport del Prat.

D'acord amb els serveis mínims decretats, el transport públic funcionarà avui un terç del servei habitual d'un dia laborable, i només en les hores punta, entre les 06.30 i les 09.30 hores i entre les 17 i les 21 hores.

stats